NA ZEMLJI 2024. ŽIVEĆE 8 MILIJARDI STANOVNIKA Najveći rast imaće Afrika i Azija, a Evropa svake godine ima sve manje stanovnika!
Foto: EPA-EFE/ALA KHEIR

demografija

NA ZEMLJI 2024. ŽIVEĆE 8 MILIJARDI STANOVNIKA Najveći rast imaće Afrika i Azija, a Evropa svake godine ima sve manje stanovnika!

Planeta -

Svet će uskoro imati populaciju od osam milijardi stanovnika, ali će u Evropi taj broj opadati, podaci su, koji su objavljeni juče na Svetski dan stanovništva.

Statistika koja je na taj dan objavljena kaže da je 2011. na planeti živelo sedam milijardi, dok 2022. taj broj iznosi 7,8 milijardi stanovnika. Prema porojekciji UN cifra od osam milijardi stanovnika mogla bi biti dostignuta u naredne dve godine, odnosno 2024.

Statistika kaže da je na Zemlji 1804. živela milijarda stanovnika, a 123 godine kasnije, odnosno 1927 stanovništo se udvostručilo na dve milijarde. Rast stanovništva se tada značajno ubrzao, pošto je 1960. godine, posle samo 33 godine, dostignuto tri milijarde. Petnaest godina kasnije, 1975. godine, na planeti je živelo četiri milijarde ljudi.

Poslednjih nekoliko decenija svetska populacija se povećavala za milijardu svakih dvanaest godina. Svetska populacija je tako iznosila pet milijardi 1987. godine, šest milijardi 1999. i sedam milijardi 2011. godine.

Procenjuje se da se svetska populacija povećava za 82 miliona ljudi svake godine. Trend rasta stanovništva će se razlikovati po kontinentima. Projekcije predviđaju da će populacija Afrike rasti najbrže. Očekuje se da će stanovništvo Azije, koje je decenijama predstavljalo više od polovine stanovništva Zemlje, biti otprilike isto kao i stanovništvo Afrike 2100. godine.

U međuvremenu, Kina, sa 1,44 milijarde stanovnika, ostaje najmnogoljudnija zemlja na svetu. Sledi Indija sa 1,39 milijardi stanovnika.

Evropska unija, ima ukupno 447 miliona stanovnika. Zajedno, građani EU čine manje od šest odsto svetske populacije.

Demografske karakteristike koje će obeležiti budućnost EU su uglavnom manji u proseku porođaj, viša prosečna starost majki pri rođenju i duži životni vek.

Eurostat je u svom izveštaju naveo da se broj stanovnika EU smanjio prošle godine drugu godinu zaredom. Prema njihovim rečima, stanovništvo 27 zemalja koje čine blok smanjeno je za 172.000 u odnosu na prethodnu godinu i za više od 656.000 u odnosu na januar 2020.

Kao jedan od ključnih razloga su naveli posledice pandemije korona virusa. Smrtnost je počela da nadmašuje rođene u EU još pre jedne decenije, ali imigracija izvan EU je pomogla da se taj jaz smanji do prve godine pandemije.

Najveći pad stanovništva zabeležen je u Italiji, Rumuniji i Poljskoj, dok je najveći porast stanovništva zabeležen u Francuskoj, Holandiji i Švedskoj.

Na Svetski dan stanovništva Ujedinjene nacije su se zalagale za dostojanstven i ispunjen život svih stanovnika sveta. Istovremeno, skrenuli su pažnju na zajedničku odgovornost svih stanovnika sveta da deluju u skladu sa zajedničkim vrednostima i daju doprinos zajedničkoj budućnosti. UN su 1989. proglasile 11. jul za Svetski dan stanovništva, dve godine nakon što je svetska populacija dostigla pet milijardi.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track