SKANDAL U VELIKOJ BRITANIJI Specijalci SAS osumnjičeni za seriju likvidacija zarobljenika i civila
Foto: Printscreen/Youtube

bbc otkrio

SKANDAL U VELIKOJ BRITANIJI Specijalci SAS osumnjičeni za seriju likvidacija zarobljenika i civila

Planeta -

Britanski BBC napravio je pravu pometnju kada je objavio detalje da su operativci elitne specijalne jednice SAD i Avganistanu ubijali zarobljenike i nenaoružane muškarce pod sumnjivim okolnostima.

Navodno dobijeni vojni izveštaji sugerišu da je jedna jedinica možda nezakonito za vreme svoje šestomesečne rotacije u Avganistanu ubila 54 muškarca.

BBC je navodno pornašao dokaze koji sugerišu da bivši komandant ove specijalne jednice nije uspeo da prosledi dokaze iz istrage o ubistvo.

S druge strane Ministarstvo odbrane to negira i kaže da su britanske trupe "hrabro i profesionalno služile u Avganistanu".

BBC navodi da je general ser Mark karlton Smit bivši komandant britanskih specijalnih snaga bio obavešten o navodnim protivpravnim ubistvima, ali da nije proseldio dokaze Kraljevskoj vojnoj policiji, čak ni kada je započeta istraga o ubistvima koje je izveo SAS skvadron.

General Karlton Smit koji je postao komandant britanske armije odbio je da komentariše ove navode.

BBC je usepo da analizira stotine stranica operativnih izveštaja elitne specijalne jednice SAS uključujući i izveštaje iz operacije "likvidiraj ili uhvati" koje je SAS izvodio u avganistanskoj provinciji Helmand 2010/2011.

Pojedni članovi SAS koji su služili tad u Avganistanu rekli su za BBC da su bili svedoci kako su operativci te specijalne jendice ubijali nenaoružane osobe u noćnim racijama, kao i da su onda civilima poturali AK-47 iz fonda "oružje na bacanje" da ih ubijenom postave u ruku kako bi opravdali ubistvo nenaoružane osobe.

Pojedini pripadnici članova ove elitne jednice izjavilo je i da su se pojedni skvadorni međusobno takimičili, ko će da ubije više ljudi i da posle rotacije jedna grupa trudila se da nadmaši drugu.

Tako BBC navodi za period od 29. novembra 2010. do 1. aprila 2011. taksativno sva ubistva, zaključujući da je za šest meseci ukupan broj stradali bio trocifren, kao i da je u noćnim racijama ubijeno previše osoba.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track