TOPI SE IBERIJSKO POLUOSTRVO: Toplni talas paralisao Španiju i Portugaliju, očekuje se temperatura do 46 stepeni C (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/NUNO ANDRE FERREIRA

klima

TOPI SE IBERIJSKO POLUOSTRVO: Toplni talas paralisao Španiju i Portugaliju, očekuje se temperatura do 46 stepeni C (VIDEO)

Planeta -

Drugi toplotni talas u Španiji za manje od mesec dana i prvi u susednom Portugalu trajaće najmanje do vikenda, javili su danas meteorolozi, a sa već visokim temperaturama u obe zemlje te prognoze povećavaju strahovanja od požara.

U centralnoj portugalskoj oblasti Alentežo očekuje se da će temperature dostići 46 stepeni Celzijusa sutra i u četvrtak, prenosi AP.

Španska državna meteorološka agencija saopštila je da bi temperatura u južnim gradovima kao što su Kordoba i Sevilja mogla da dostigne 42 stepena Celzijusa.

Pontevedra u severozapadnoj Španiji, oblast koja je manje navikla na tako ekstremnu vrućinu mogla bi da dostigne rekordnih 41 stepen Celzijusa.

Meteorolozi kažu da pregrejana vazdušna masa i topli afrički vetrovi podižu temperature na Iberijskom poluostrvu više od uobičajenih maksimuma.

I Portugal i Španija počeli su ovu nedelju sa borbama protiv više požara, i vlasti kažu da bi visoke temperature mogle da pogoršaju opasnost od požara.

Požari koji su pogodili centar Portugala ovog vikenda ponovo su se aktivirali danas popodne zbog čega je evakuisano više sela i mobilisano više od 1.000 vatrogasaca, javlja agencija Frans pres.

Vatrogasci i lokalno stanovništvo pokušavaju da savladaju požar koji preti da zahvati više opština koje se nalaze oko 100 kilometara severno od Lisabona.

Prema podacima nacionalne Uprave za civilnu zaštitu, u toj oblasti mobilisano je 1.200 vatrogasaca, više od 300 vozila i oko 12 aviona ili helikoptera.

Dva požara su buknula danas ali dva su već počela krajem prošle nedelje i juče pre podne se smatralo da su ugašeni. Ponovo su se aktivirali podstaknuti novim porastom temperture i jačim vetrovima nego tokom vikenda.

Gradske vlasti Leirije su objavile da se evakuiše najmanje dva sela a stanovnici su pozvani da se smeste u fiskulturnu salu ili na gradski stadion.

Prekinut je saobraćaj na više puteva medju kojima i na autoputu koji povezuje Lisabon sa severom zemlje, javili su lokalni mediji.

U Španiji službe civilne zaštite pomogle su u evakuaciji 400 ljudi iz sedam različitih sela blizu Las Hurdesa, u centralnom regionu Ekstramadura, zbog požara u kome je izgorelo 2.500 hektara rastinja.

Zvaničnici kažu da taj požar koji je počeo u ponedeljak neće biti pod kontrolom uskoro, kao i da izgleda da je izazvan munjom.

Španska vojska poslala je 100 vojnika da pomogne još oko 300 vatrogasaca u borbi protiv tog požara.

Portugalska vlada je u subotu proglasila vanrednu situaciju koja će biti na snazi do petka.

Zbog opasnosti od požara portugalski premijer Antonio Kosta odložio je putovanje u Mozambik ove nedelje, a predsednik Marselo Rebeleo de Sousa takodje je otkazao put u UN u Njujorku.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track