DŽON BOLTON POSLE ČETIRI GODINE TIŠINE JAVNO PRIZNAO Sjedinjene Države su pokušale da sruše legalnu vlast u Venecueli 2019.
Foto: EPA / Erin Schaff / POOL, EPA

otvoreno progovorio

DŽON BOLTON POSLE ČETIRI GODINE TIŠINE JAVNO PRIZNAO Sjedinjene Države su pokušale da sruše legalnu vlast u Venecueli 2019.

Planeta -

Džon Bolton, bivši savetnik za Nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, blizak saradnik Džordža Buša Mlađeg od 2001-2008, jedan od lidera "neokonzervativaca" priznao je da je planirao rušenje stranih vlada.

On je preuzeo zasluge da je nekoliko stranih lidera pokušao da sruši i da je igrao ulogu i sugerisao da njegov bivši poslodavac Donald Tramp nije imao dalekovidosti da izvede puč kod svoje kuće.

U razgovoru sa Džejkom Taperom iz CNN-a nakon saslušanja u Kongresu u utorak u vezi sa nemirom na Kapitolu 6. januara, Bolton je insistirao da bivši vrhovni komandant nije mogao da izvede „pažljivo planirani državni udar“, jer „to nije način na koji Donald Tramp radi stvari“.

Kada je TV voditelj tvrdio da „ne mora biti briljantan da bi pokušao državni udar“, Bolton je ostao pri svom stavu, rekavši da je lično učestvovao u svrgavanju stranih vlada i da takvi projekti zahtevaju značajno planiranje.

„Ne slažem se sa tim. Kao neko ko je pomogao u planiranju državnog udara – ne ovde, već, znate, na drugim mestima – potrebno je mnogo rada“, nastavio je bivši zvaničnik. „A to nije ono što je Tramp uradio. Bilo je samo teturati se od jedne ideje do druge.”

Kada je Taper zatražio detalje, Bolton je odbio da elaborira, ali je pomenuo Venecuelu, gde su opozicione ličnosti koje podržavaju SAD pokušale da svrgnu predsednika Nikolasa Madura 2019. godine, ali nisu uspele da podstaknu masovna prebegla iz bezbednosnih snaga.

Napori u Venecueli „ispostavili su se kao neuspešni“, rekao je on, dodajući

„Nije da smo imali toliko posla sa tim, ali video sam šta je potrebno opoziciji da pokuša da svrgne nezakonito izabranog predsednika i nisu uspeli .”

Tada je radeći kao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, Bolton je javno podržao opozicionog lidera Huana Gvaida tokom pokušaja državnog udara, čak se obraćajući postove na društvenim mrežama visokim venecuelanskim zvaničnicima pozivajući ih da se pridruže naporima. Međutim, u komentarima novinarima u to vreme, on je tvrdio da "ovo očigledno nije državni udar", tvrdeći da je Gvaido bio "legitimni" lider Venecuele.

Dok je voditelj CNN-a dodatno pritiskao Boltona na njegove komentare o državnim udarima, rekavši „Osećam kao da mi ne govoriš druge stvari“, on je jednostavno odgovorio

„Siguran sam da ima“ i nije ponudio druge detalje.

Bolton je bio na najvišim pozicijama u nekoliko administracija od 1980-ih, radeći kao pomoćnik generalnog tužioca predsednika Ronalda Regana, zvaničnik Stejt departmenta za vreme predsednika Džordža Herbet Voker Buša i kasnije kao ambasador Ujedinjenih nacija predsednika Džordža Buša. Njegov mandat u Trampovoj administraciji prekinut je zbog neslaganja sa vrhovnim komandantom Trampom, da bi na kraju podneo ostavku usred žestokog javnog spora sa svojim bivšim šefom.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track