77 MINUTA MASAKRA U JUVALDIJU Kukavički policajci se skrivali i gledali u mobilne dok je Ramos pucao iz puške u decu! VIDEO
Foto: Twitter/Kayce Smith

ISPLIVAO JEZIVI SNIMAK

77 MINUTA MASAKRA U JUVALDIJU Kukavički policajci se skrivali i gledali u mobilne dok je Ramos pucao iz puške u decu! VIDEO

Planeta -

Mesec i po je prošlo od teksaškog masakra u malom gradiću Juvaldiju na granici sa Meksikom kada je osamnaestogodišnji Salvador Ramos koji je bio naoružan automatskom puškom AR-15 upao u osnovnu školu Rob i ubio 21 osobu od toga 19 učenika i dva učitelja i dalje uznemirava javnost.

Teksas, pucnjava u školi
foto: Twitter/Kayce Smith

Iako se činilo da su se stvari slegle, svetlo dana ugledao je snimak samog upada u školu, kao i policajaca, odnosno sama akcija. A američku javnost šokirao je detalj kada "kukavički policajci" obuzdavaju svog kolegu da upadne i obračuna se sa napadačem. Naime, saznalo se da je njegova ćerka bila jedna od 21 žrtve ubijene u ovom stravičnom masakru, piše Dejli Mejl.

Teksas, pucnjava u školi
foto: Twitter/Kayce Smith

Ispostavilo se da su dva policajca zadržavala šerifovog zamenika Feliksa Rubija, dok je naoružani napadač ubijao decu po školi. Slomljeni otac se vidi kako mu kolege stavljaju ruku na usta od je njegova desetogodišnja devojčica umirala. Na snimku se vidi Rubio kako bespomoćno gleda, plače i gestikulira i kako mu u jednom trenutku prilazi policajac i pokušava da ga obuzda.

Rubijeva ćerka, Aleksandrija Anija Rubio, bila je jedno od 19 dece i dvoje učitelja ubijenih tokom žestokog napada. Prošla je kao Leki i imala je 10 godina. Posle pucnjave, Rubio, irački ratni veteran, i njegova supruga Kimberli postali su zagovornici reforme oružja. Bili su sa svojom ćerkom samo nekoliko sati pre nego što je ubijena na ceremoniji dodele nagrada u školi.

Teksas, pucnjava u školi
foto: Twitter/Kayce Smith

Snimak se pojavio u lokalnim medijima u utorak i pokazuje kako je Ramos prišao školi i da je pucao prvo na dva civila, a tek onda da je ušao u školu.Na snimku bezbednosne kamere pojavljuje se mali dećak iznenada iza ćoška, ali se okreće i beži kada je ugledao naoružanog napadača. kasniji snimci sa sigurnosnih kamera, koji su spojeni u jednu celinu pokazuju kako naoružani napadač upada u zgradu i kreće se po školskim hodnicima, pre nego što je 17 kuvavičkih policajaca bežalo nazad što dalje od noružanog napadača.

Pošto kamera ima i vreme snimanja policajci su stajali u hodniku punih 77 minuta, gledali svoje telefone, bežali i sklanjali se od pucnjave dok je Ramus ispalio 100 metaka na decu u dve učionice.

Teksas, pucnjava u školi
foto: Twitter/Kayce Smith

Snimak koji se pojavio dolio je ulje na vatru na lokalnu policiju koju je posla maskra stigla gomila optužbi za kukavičko ponašanje i neaktivnost da spasu učenike. Da stvar bude gora američki mediji smatraju da je ovo velika sramota.

Video koji je procurio je prvi dobio The Austin-American Statesman. Kao što su mnogi predviđali, to pokazuje kako je policija u Uvaldeu izneverila žrtve i njihove porodice tog dana.

03:58

UZNEMIRUJUĆE! NOVI SNIMAK MASAKRA U TEKSASU Ovako su stradali učenici i nastavnici u Juvaldu

Geneza krvavog pira

Ramos je ušao u školu u 11:33 ujutro, a ubijen je tek u 12:50.

Napadač nije zaustavljen sve dok agenti granične patrole nisu ušli u zgradu i pucali na njega i ubili ga.

Besni roditelji i rođaci 19 dece i dvoje nastavnika ubijenih 24. maja zahtevaju da znaju zašto je 18-godišnji napadač mogao da nastavi divljanje dok su policajci boravili van učionica.

Snimak počinje u 11:28 iz ugla kamere na parkingu Osnovne škole Rob.

Na njemu se vidi kako Salvador Ramos nasilno skreće svojim automobilom iza ugla i udara u jarak u daljini. Oblačić prašnjavog dima izlazi sa mesta nesreće.

Dvojica nepoznatih muškaraca prilaze automobilu, Ramos odgovara pucanjem u njih.

Dvojica muškaraca beže spasavajući svoje živote, preko puta i ka osnovnoj školi Rob.

Dva minuta kasnije, čuje se učiteljica kako govori operateru hitne pomoći: „Ne vidim ga. Ne mogu da ga vidim.' Kamera se prebacuje na kameru koja pokazuje na osnovnu školu Rob. Ona kaže: „Deca trče. O Bože.'

Glas joj se prekida od očaja dok viče: 'O moj Bože.'

Ubrzo nakon toga, Ramos ispaljuje nasumične metke na školu sa parkinga.

Nastavnik upućuje učenike da „siđu, uđu u svoje učionice“.

Kamera se ponovo prebacuje na snimak koji je snimio svedok koji je snimio Ramosa kako mirno ulazi u školu, noseći AR-15.

U roku od istog minuta, kamera se prebacuje na video nadzor iz hodnika osnovne škole Robb.

Svetlost sija sa vrata dok Ramos ulazi u prazan hodnik.

Pre nego što dođe do ugla, zastaje na sekund kao da proveri da li ide pravim putem.

Dok počinje da nestaje niz široki hodnik, spušta pištolj pored sebe da začešlja svoju dugu kosu na putu do učionica 111 i 112 gde se masakr odvijao.

Skreće iza ugla i stoji ukočeno nekoliko sekundi. Zatim se čula glasna pucnjava.

Može se videti dečak kako beži, sa rukama koje očigledno mlataraju.

Na ekranu se pojavljuje poruka koja kaže: 'Napadač puca iz svog AR-15 u dve učionice dva i po minuta.'

Tri minuta kasnije, prvi policajci dolaze na lice mesta, tri policajca, dvojica uniformisanih i jedan u civilu jure prema učionici pre nego što čučnu u hodniku dok se još četvorica mirno zadržavaju.

Četiri policajca koji se zadržavaju razgovaraju jedni s drugima. Njihov razgovor je nečujan.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track