TREĆI AMERIKANAC UHAPŠEN U DONBASU: Porodica Sueda Murekenzija tvrdi da je lažno optužen i da ga koriste kao piona!
Foto: Youtube

britanski mediji

TREĆI AMERIKANAC UHAPŠEN U DONBASU: Porodica Sueda Murekenzija tvrdi da je lažno optužen i da ga koriste kao piona!

Planeta -

Vojska Donjecka i Luganska zarobile su u Ukrajini 35-godišnjeg američkog državljanina Suedija Murekezija. Amerikanac je uhapšen prošlog meseca u Hersonu, postavši treći američki državljanin kojeg su uhapsili proruski separatisti, piše Gardijan.

Njegov brat Sele Murekezi rekao je da je Suedi živeo u Ukrajini više od dve godine. "Svi smo veoma zabrinuti za njega, očigledno je u opasnosti“, rekao je brat Amerikanca.

Nakon što se mesec dana nisu čuli, Sele je u ranim jutarnjim satima 7. jula primio poziv od svog brata, koji mu je rekao da je zatvoren u Donjecku, najvećem gradu u Donjeckoj Narodnoj Republici koju podržava Rusija.

Murekezi je takođe rekao da je bio u istom zatvoru kao Aleksandar Druke i Endi Tai Ngok Huin, dva američka borca koje je Rusija zarobila prošlog meseca.

Za razliku od Drukea i Huina, Murekezijevi prijatelji i porodica kažu da on nije učestvovao ni u kakvim borbama u Ukrajini i da se preselio u zemlju pre oko četiri godine i da živi u Hersonu od 2020.

Suedi je svom bratu rekao telefonom da je lažno optužen za učešće u proukrajinskim protestima. "Oni ga koriste kao pijuna u sopstvene propagandne svrhe“, rekao je njegov brat Sele.

Ruske snage su 2. marta zauzele Herson, a u prvim nedeljama nakon ulaska trupa došlo je do proukrajinskih protesta. Proteste je brzo ugušila vojno-civilna administracija uz pomoć ruskih trupa. Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da su svesni Murekezijevog pritvora.

Ali nije želeo da iznosi više detalja. Murekezijeva porodica je rekla da je u svakodnevnom kontaktu sa Stejt departmentom u vezi sa njegovom situacijom. Suedijevi prijatelji kažu da uprkos opasnosti nije želeo da napusti Ukrajinu.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track