ODLAZAK VELIKANA: Preminuo osnivač uticajnog italijanskog lista La Republika
Foto: printscreen Avaz.ba

Eugenio skalfari

ODLAZAK VELIKANA: Preminuo osnivač uticajnog italijanskog lista La Republika

Planeta -

U Italiji je preminuo Eugenio Skalfari (98), osnivač lista La Republika

Egenio Skalfari, novinar, La Republika
foto: EPA/ETTORE FERRARI

Egenio Skalfari, koji je pomogao da se revolucioniše italijansko novinarstvo stvaranjem La Republike, liberalnog dnevnika koji je hrabro osporavao tradicionalne novine, umro je u četvrtak, saopštio je predsednik Senata.

Rimska La Republika probila se kada je izbila na već prepune kioske 1976. godine, privlačeći pažnju čitalaca prodornim naslovima i tabloidnim formatom. Njegov drski stil pisanja imao je malo zajedničkog sa strogom prozom koju je tada koristio vodeći italijanski list, Korijere dela Sera, sa sedištem u Milanu.

Njegov novi koncept pokazao se uspešnim, a La Republika je postala italijanska dnevna novina broj 2.

Italijanski premijer Mari Dragi pohvalio je Skalfarija u četvrtak za "jasnoću njegove proze, dubinu njegovih analiza, hrabrost njegovih ideja“ i rekao da smrt novinara "ostavlja nepopunjivu prazninu u javnom životu naše zemlje“.

Skalfarijevi uvodnici "bili su osnovno štivo za one koji su želeli da razumeju politiku, ekonomiju“, rekao je Dragi u izjavi.

Skalfari je koristio stranice La Republika da vodi brojne bitke, a njegov je bio prvi mejnstrim italijanski list koji je pozvao Italijane da preispitaju italijansku Komunističku partiju, koju su uzastopne koalicije predvođene demohrišćanima spretno držale van vlasti udruživši se sa nizom mnogo manji koalicionih partnera.

Koristio je svoje nedeljne kolumne za nemilosrdnu kampanju protiv Silvija Berluskonija nakon što je televizijski mogul otišao u politiku sredinom 1990ih, predvodeći blok desnog centra koji će na kraju formirati tri vlade. La Republika je više puta optuživala tadašnjeg premijera da je uskočio u politiku kako bi zaštitio svoje poslovne interese.

Uz svoju medijsku imperiju, Berluskoni je imao i brojne nekretnine, reklamne kompanije i fudbalski tim. Optužbe za sukob interesa pratile su ga tokom čitave političke karijere.

Jedna od prvih počasti nakon vesti o Skalfarijevoj smrti ipak je došla od Berluskonija, koji i dalje vodi partiju desnog centra Forca Italija koju je osnovao pre tri decenije.

"Eugenio Skalfari je bio referentna figura za moje protivnike u politici“, napisao je na Tviteru. "Danas, međutim, ne mogu a da ne prepoznam da je on bio sjajan izdavač i novinar, koga sam uvek cenio zbog njegove posvećenosti i strasti prema svom poslu".

Zalažući se za novo tumačenje Komunističke partije Italije, koja je bila najveća na Zapadu, Skalfari je tvrdio da je raskinula sa svojim sovjetskim korenima. Mnogi bivši komunisti pridružili su se novim, levičarskim strankama, koje su na kraju postale koalicioni partneri u nekoliko italijanskih vlada.

Privlačnost La Republike među levičarskim čitaocima postala je toliko široka da je sve više istrošila čitalačku publiku tada široko čitanog komunističkog i postkomunističkog lista l’Unita.

Tokom karijere koja je trajala više od 50 godina, Skalfarija su zvali od "lidera italijanskog novinarstva" do ideološkog oportuniste.

Svedočanstvo njegovog trajnog uticaja je da su i nakon povlačenja sa funkcije urednika La Republika 1996. godine, njegove nedeljne kolumne nastavile da intrigiraju i šokiraju.

Pored La Republike, bio je suosnivač uspešnog nedeljnika L’Espreso.

Godinama je učestvovao u italijanskom političkom životu, prvo sa Italijanskom radikalnom strankom, kao član osnivač, obavljajući funkciju njenog nacionalnog zamenika između 1958. i 1963. godine, zatim u Italijanskoj socijalističkoj partiji. Skalfari je takođe služio mandat u parlamentu, počevši od 1968. godine.

Pod njegovim vođstvom, i L’Espreso i La Republika usvojili su oštre istraživačke pristupe, razotkrivajući neke od mnogih skandala koji su obeležili posebno buran period posleratne italijanske istorije.

Rođen u Čivitavekiji, lučkom gradu u blizini Rima, 6. aprila 1924. Skalfari je studirao pravo pre nego što se okrenuo novinarstvu. Počeo je da piše 1950. za Il Mondo i L’Europeo, dva vrhunska časopisa, da bi 1955. otišao u L’Espreso.

Bio je glavni urednik popularnog novinskog časopisa između 1963. i 1968. godine, a zatim kao generalni direktor izdavačke kuće L’ Espreso između 1970. i 1975. godine, pomažući da se ona uspostavi kao jedna od najuticajnijih izdavačkih grupa u Italiji.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track