ŠREDERA IZBACUJU IZ SPD? Sam je doneo odluku da mu je Putin važniji od stranke
Foto: Profimedia / Alexey DRUZHININ / AFP

bivši kancelar

ŠREDERA IZBACUJU IZ SPD? Sam je doneo odluku da mu je Putin važniji od stranke

Planeta -

U Hanoveru je danas počela rasprava o isključenju bivšeg kancelara Gerharda Šredera iz Socijaldemokratske stranke Nemačke (SPD) zbog prijateljskih stavova prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i njegovoj politici.

"Gerhard Šreder je sam doneo odluku po kojoj mu je finansijska i lična zavisnost od Vladimira Putina važnija od njegove stranke i ostavšitne njegovog kancelarskog mandata“, rekao je potpredsednik SPD-a Tomas Kutsčati uoči rasprave o isključenju Šredera iz stranke.

Zahtev za Šrederovim isključenjem podnelo je 17 članova stranke a očekuje se da će odluka o isključenju biti doneta za nekoliko nedelja, prenosi Hina.

Sam Šreder ne prisustvuje raspravi koja se održava u prostorijama ogranka SPD-a u Hanoveru kojem i on sam pripada.

Šrederu, koji je od 1998. do 2005. bio nemački kancelar, prebacuje se prijateljski odnos sa ruskim predsednikom koji je nastavljen i nakon napada na Ukrajinu.

Šreder je tek nakon pritiska javnosti napustio svoje mesto u upravnom odboru ruske državne naftne kompanije Rosnjeft i odustao od ulaska u upravni odbor Gasproma.

On je međutim odbio da prekine kontakt sa Putinom sa kojim je lični prijatelj.

Poslednji poznati član SPD koji je izbačen iz stranke je bivši senator Berlina za finansije Tilo Sarazin zbog svojih antiislamskih stavova.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track