NOVI SKANDAL U AMERICI Uber tužilo čak 550 žena zbog seksualnih napada!
Foto: Filip Radwanski / Alamy / Alamy / Profimedia

VOZAČI MANIJACI

NOVI SKANDAL U AMERICI Uber tužilo čak 550 žena zbog seksualnih napada!

Planeta -

Tužba je podneta pred sudom u San Francisku, istražuje se još oko 150 slučajeva u kojima su vozači zlostavljali putnice

U Sjedinjenim Državama 550 žena podnelo je tužbu protiv Ubera za seksualni napad! U tužbi se navodi da su žene putnice "otete, seksualno napadnute, seksualno pretučene, silovane, lažno zatvorene, bile praćene, uznemiravane ili na drugi način napadnute od strane vozača Ubera", popularnog servisa za prevoz putnika.

Slučaj je pokrenut 13. jula na Vrhovnom sudu okruga San Francisko. - Seksualni napad je užasan zločin i svaku prijavu shvatamo ozbiljno. Ne postoji ništa važnije od bezbednosti. Iako ne možemo da komentarišemo sudske sporove koji su u toku, nastavićemo da održavamo sigurnost kao srce našeg rada - rekao je za BBC portparol Ubera.

Uobičajena praksa: U 2020. bilo 998 incidenata

Uber je prošlog meseca objavio svoj drugi izveštaj o sigurnosti u SAD, koji je pokazao da je u 2020. godini bilo 998 seksualnih napada, uključujući 141 izveštaj o silovanju. Kompanija je primila ukupno 3.824 prijave o pet najtežih kategorija seksualnog napada između 2019. i 2020. U prvom bezbednosnom izveštaju, koji detaljno opisuje incidente od 2017. do 2018. godine, nalazi se 5.981 prijava seksualnog napada.

U tužbi, koju su podneli advokati advokatske firme "Slejter Slejter Šulman", navodi se da su se seksualni napadi dogodili u "više država" širom SAD. Takođe se navodi da se još najmanje 150 potencijalnih slučajeva "aktivno istražuje". U tužbi se navodi i da je Uber još 2014. godine postao svestan da njegovi vozači seksualno zlostavljaju i siluju putnice. Međutim, u tužbi se tvrdi da je kompanija dala prioritet "poslovnom rastu u odnosu na sigurnost kupaca".

- Ceo Uberov poslovni model zasnovan je na tome da ljudima pruži sigurnu vožnju kući, ali bezbednost vozača nikad nije bila njihova briga - poslovni rast je bio na štetu sigurnosti njihovih putnika - rekao je Adam Slater iz advokatske firme "Slejter Slejter Šulman".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track