TOPLOTNI ARMAGEDON PRIZEMLJIO RAF: Piste se tope zbog visokih temperatura, avioni ne mogu da ih koriste! VIDEO
Foto: EPA / Boglarka Bodnar

DRAMA

TOPLOTNI ARMAGEDON PRIZEMLJIO RAF: Piste se tope zbog visokih temperatura, avioni ne mogu da ih koriste! VIDEO

Planeta -

Britansko kraljevsko vazduhoplovstvo (RAF) obustavilo je letove sa svog najvećeg aerodroma nakon što se pista navodno otopila zbog ekstremno visokih temperatura.

RAF Briz Norton u Oksfordširu je bio prinuđen da preusmeri saobraćaj na druge aerodrome zbog bezbednosnih razloga, rekao je portparol. Skaj njuz prenosi da je odluka doneta jer se asfalt piste otopio na vrućini.

RAF je u saopštenju potvrdio da su letovi preusmereni jer nisu mogli bezbedno da polete sa aerodroma Briz Norton. On je dodao da ovaj problem ne smeta aktivnostima vojske.

"Tokom ovog perioda ekstremnih temperatura, bezbednost letenja ostaje glavni prioritet RAF-a, tako da avioni koriste alternativne aerodrome u skladu sa davno utvrđenim planom. To znači da ova situacija nije imala uticaja na operacije RAF-a", navodi se u saopštenju.

Briz Norton se nalazi u oblasti Britanije za koju je izdato crveno upozorenje na ekstremne vrućine. Danas se očekuje temperatura do 35 stepeni Celzijusovih. Pista u ovoj bazi je normalno otvorena 24 sata dnevno i glavna je odbrambena luka u Velikoj Britaniji.

Zbog topljenja piste, letovi su obustavljeni i na aerodromu Luton, a avioni su preusmereni u obližnji Stansted, piše Independent.

"Posle današnjih visokih temperatura identifikovana je deformacija na površini piste. Inženjeri su odmah pozvani i u toku su popravke na pisti kako bi se nastavila sa radom što je pre moguće", saopštio je aerodrom Luton na Tviteru.

Velika Britanija bi ove sedmice mogla imati najtopliji dan u istoriji jer se očekuje da će živa dostići 41 stepen Celzijusa.

Bilo je 38,1 stepen u Santon Dovnhamu u Safolku u ponedeljak, najtoplijem danu u zemlji ove godine. Met Office je izdao crveno upozorenje za ponedeljak i utorak za veći deo Engleske, od Londona do Jorka i Mančestera.

Najviša temperatura ikada zabeležena u Velikoj Britaniji bila je 38,7 stepeni Celzijusa u Kembridžu 2019.

Toplotni talasi su postali češći, intenzivniji i duže traju zbog klimatskih promena izazvanih ljudskim aktivnostima.

Svet se već zagrejao za oko 1,1 stepen Celzijusa od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti da rastu osim ako vlade širom sveta ne odluče da ambicioznije smanje emisije ugljenika, upozoravaju stručnjaci.

Klimatolog Junis Lo sa Univerziteta u Bristolu rekla je za Bi-Bi-Si da su "više temperature znak klimatskih promena" i da se 2.000 smrtnih slučajeva godišnje u Velikoj Britaniji može pripisati toplotnim talasima.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track