EVROPSKI PLAN O UŠTEDI 15 ODSTO ENERGIJE NA KLIMAVIM NOGAMA Raste otpor Briselu oko smanjenja uvoza gasa iz Rusije
Foto: Shutterstock

muke evropske administracije

EVROPSKI PLAN O UŠTEDI 15 ODSTO ENERGIJE NA KLIMAVIM NOGAMA Raste otpor Briselu oko smanjenja uvoza gasa iz Rusije

Planeta -

Plan Evropske komisije o 15 procentnom smanjenju potrošnje gasa u periodu od avgusta do marta sledeće godine nailazi na otpor među članicama EU. Italija, Poljska i Mađarska već su iskazale rezervisanost prema predlogu, a Španija i Portugal jasno su rekli da mu se protive.

Ministri energetike članica EU odlučivaće o planu na sastanku u utorak, a za njegovo je usvajanje potrebno da ga podrži 55 posto članica EU ili vlade čije države pokrivaju 65 posto populacije EU. Izvori iz briselske diplomatije navode da članice nisu naklonjene toj meri jer postoji puno nerešenih pitanja za pokretanje ovakve faze hitnosti. Zabrinutost je razumljiva s obzirom na to da je EU tokom prošle godine iz Rusije uvezla gas koji podmiruje 41 posto potreba njezinih članica.

Žoao Galamba, portugalski državni sekretar za energetiku, već je u nacionalnom dnevnom listu Expresso rekao da je Portugal prisiljen povećati potrošnju gasa za elektrane zbog niskog vodostaja, a plan EU nije održiv u njihovu slučaju jer ostavlja Portugal bez struje.

"Za razliku od drugih država, mi nismo žijeli iznad svojih mogućnosti s energetskoga gledišta", citirao je Financial Times zamenicu španskog premijera Teresu Riberu, koja je dodala da prijedlog Komisije ignoriše ekonomske i socijalne posledice. Dodala je da će smanjenje potrošnje gasa naterati zemlju da smanji proizvodnju struje i zaustavi izvoz gasa ostatku kontinenta.

Tome nasuprot, Robert Habeck, nemački ministar privrede, apeluje na evropski princip solidarnosti. "Moramo sačuvati gas, a to znači da čak i one zemlje na koje smanjenje snabdevanjem ruskim gasom nemaju direktni utiecaj moraju pomoći drugim zemljama. Inače nema evropske solidarnosti", rekao je Habeck, čija zemlja 66% svojih potreba za gasom zadovoljava iz ruskih izvora.

Međunarodni monetarni fond je, inače, smanjio predviđanja nemačkoga privrednogg rasta za sledeću godinu sa 1,2 posto na 0,8 posto.

Ko i koliko zavisi od gasa

Španija i Portugal tradicionalno puno manje zavise od ruskog gasa nego ostale evropske zemlje, to iznosi 10% njihovih potreba. Obe zemlje kupuju gas putem LNG postrojenja, Portugal među ostalim iz Nigerije i SAD-a. . Mađarska je prošle nedelje objavila vanredno stanje u energetici i zabranila izvoz gasa drugim članicama EU.

Francuska od Rusije kupuje gas za samo 15% svojih potreba i nije se otvoreno suprotstavila predlogu, ali je Agnes Pannier-Runacher, ministarka energetike, istaknula da je potrebno "definisati jednake ciljeve za sve". Anna Moskwa, poljska ministrka za klimu, kazala je da se Poljska ne slaže s predloženim merama.

"Mehanizam solidarnosti ne sme voditi smanjenju energetske zavisnosti za bilo koju članicu EU", navodi Politico stav ministarke čija zemlja 54% svojih potreba za gasom zadovoljava iz Rusije.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track