OGLASILA SE RUSIJA O NAPADU NA UKRAJINSKU LUKU Zaharova: Rakete Kalibr uništile deo vojne infrastrukture
Foto: Profimedia / Russian Foreign Ministry/ TASS

odesa

OGLASILA SE RUSIJA O NAPADU NA UKRAJINSKU LUKU Zaharova: Rakete Kalibr uništile deo vojne infrastrukture

Planeta -

Rusija je saopštila da je pogodila vojni cilj tokom subotnjeg udara na ukrajinski lučki grad Odesu.

Napad je usledio dan nakon potpisivanja sporazuma uz posredovanje UN o deblokiranju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka, prenosi RT.

- Rakete Kalibr uništile su deo vojne infrastrukture u luci Odesa, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu u nedelju.

Visokoprecizni udar poslao je ukrajinski vojni brod na dno Crnog mora, dodala je ona.

Zaharova je odgovorila na komentare ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, koji je napad opisao kao „varvarstvo“ i tvrdio da su „ruske rakete Kalibr uništile samu mogućnost izjava“ o potrebi za dijalogom i bilo kakvim sporazumima sa Moskvom.

Rusko Ministarstvo odbrane još nije zvanično komentarisalo eksplozije koje su potresle Odesu, koja je veliko trgovinsko čvorište na jugozapadu Ukrajine.

Tokom sukoba sa Kijevom, Moskva je insistirala da ne cilja na civile, već samo na ukrajinske oružane snage i vojnu infrastrukturu.

Turska, koja je pomogla u sklapanju sporazuma o oslobađanju ukrajinskih zaliha žita, rekla je da je dobila uveravanja od ruske vojske da ''oni nemaju apsolutno nikakve veze sa ovim napadom i da veoma pažljivo i detaljno ispituju aferu''.

Posle udara na Odesu, vitalnu za izvoz ukrajinskih žitarica, Ukrajina je optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da je "pljunuo u lice" UN-u i Turskoj i doveo u pitanje primenu sporazuma potpisanog u petak o deblokadi izvoza žitarica.

Prema portparolu ukrajinskih vazdušnih snaga dve rakete udarile su juče u deo oko luke Odese, a još dve je oborila ukrajinska protivvazdušna odbrana pre nego što su pogodile svoju metu.

Ruske udare na crnomorsku luku Odesu osudio je juče evropski šef diplomatije Žozep Borel i drugi zapadni zvaničnici.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track