BRITANSKI MORNARIČKI KOMANDOSI SBS OBUČAVALI UKRAJINSKE Kako je planirano osvajanje Zmijskog ostrva i eliminacija ruske jedinice!
Foto: Printscreen/Twitter

london odbio da komentariše

BRITANSKI MORNARIČKI KOMANDOSI SBS OBUČAVALI UKRAJINSKE Kako je planirano osvajanje Zmijskog ostrva i eliminacija ruske jedinice!

Planeta -

britanski tablid The Sun objavio je poduži prilog da su britanski pomorski komandosi iz Special Boat Squadron SBS oboučavali ukrajinske komandose za njihov napad na Zmijsko ostrvo.

Po navodima ovog britanskog tabloida mornarički specijalci SBS-a obučavali su ukrajinske kolege da koriste specijalne ronilice uz pomoć kojih bi neopaženo se iskrcali na Zmijsko ostrvo, pošto su čak dva desanta na ostrvo od 17 kvadratnih kilometara propala.

Naime, radi se o specijalnim ronilicama po uzoru na nekadašnje ronilice R-1 koje je koristio 82. pomorski centar JRM, a kasnije RM VJ i SCG koje se koriste za brzo prebacivanje pomorskih diverzanata i opreme na veće udaljenosti.

Kako navodi The Sun deo kadrova SBS iz baze u Dorsetu otputovao je u Ukrajinu kako bi pripadnike 73. pomorskog centra za posebne namene koji se nalazi u Odsei obučila za korištenje ronilica i tajno infiltriranje kako bi zauzeli Zmijsko ostrvo.

Ovu informaciju za Sunday Mirror potvrdio je i neimenovani izvor iz mornarice, koji je naveo da je 73. pomorski centar za posebne namene trebao da bude oštrica mača koja bi udarila na rusku vojsku posle neopaženog iskrcavanja na Zmijskog ostrva.

- Ukrajinski specijalci su jaki, ali ono što im nedostaje jeste specijalistička oprema i obuka, naveo je izvor iz mornarice.

Kako se navodi komandosi SBS po dolasku u Odesu pregledali su obalu, bavili su se podvodnim minama, obavljali izviđanja samog ostrva i obukom. Posle završetka dato je zeleno svetlo da se krene u akciju zauzimanja ruskog garnizona na Zmijskom ostrvu.

Međutim, operacija je zaustavljena pošto su Rusi 30. juna saopštili da su se povukli sa Zmijskog ostrva posle granatiranja i raketiranja ovog komada kopna u Crnom moru raketama i artiljerijom dugog dometa.

Zmijsko ostrvo je mali, ali strateški stenoviti komad zemlje, u blizini delte Dunava, u Crnom moru 22 milje od južne obale Ukrajine. Zmijsko ostrvo je Rusija zauzela samo nekoliko dana nakon što je Vladimir Putin objavio rat Ukrajini 2022.

Tragom ove vesti novinari The Sun su kontaktirali Ministarstvo odbrane Velike Britanije, koje je kratko saopštilo da ne komentariše akcije specijalnih jednica.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track