RUSKA BATERIJA S-300 U SIRIJI NAPALA IZRAELSKE AVIONE: Lansirali rakete! Izraelci potvrdili, da to se dogodilo 13. maja
Foto: Shutterstock, Profimedia

bliski istok

RUSKA BATERIJA S-300 U SIRIJI NAPALA IZRAELSKE AVIONE: Lansirali rakete! Izraelci potvrdili, da to se dogodilo 13. maja

Planeta -

Izraelski ugledni list Harec objavio je informaciju da je ruska baterija raketnog sistema S- 300 koji je operativan u Siriji lansirala rakete na izaraelske borbene avione.

Izrale je saopštio da su njegovi vojni avioni bili na meti ruske protivvazdušne odbrane iznad Sirije u maju mesecu, ali da su rakete promašile cilj. Izraelsko ministarstvo odbrane opisalo je ovaj sukob kao incident, piše Rojters.

Ova informacija obelodanjena je od strane izraelskog ministra odbrane Beni Ganca, u trenutku kad su izbile tenzije između Izraela i Moskve zbog osude rata u Ukrajini od strane Tel Aviva i nadzora ruskih vlasti nad jevrejskom agencijom za emigraciju.

S-300
foto: Printscreen Youtube

Kako Rojters navodi iako je Rusija pomogla iriji da prekorene tok građanskog rata i da očekivani poraz bašara al Asada pretvori u pobedu, Rusija je redovno zatvarala oči pred izraelskim vazdušnim napadima na sirijske i iranske mete, kao i prebacivanje oružja pod pokroviteljstvom Irana.

Prvi koji su izvestili o ovom incidentu bio je izraelski mediji Kanal 13 koji je izvestio da je ruska PVO baterija sistema S-300 13. maja lansirala rakete na izraelske avione tokom naleta nad Sirijom, ali da nisu pogodili nijednu izraelsku letelicu.

S-300
foto: Printscreen Youtube

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc, rekao je da je to bio samo jedan incident, potvrdio je on za Kanal 13.

"Rusko lansiranje raketa dogodilo se kad aviona nije bilo u zoni napada.

Takođe o ovom incidentu ni ruska ambasada u Tečl Avivu nije želela da govori.

Kurir.rs/Haretz/Reutrs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja