NOVI ŠEF ROSKOSMOSA PODNEO RAPORT PUTINU: Predsedniče 2024. napuštamo Međunarodnu svemirsku stanicu! Ispunićemo sve svoje obaveze
Foto: Profimedia

iznenadna odluka

NOVI ŠEF ROSKOSMOSA PODNEO RAPORT PUTINU: Predsedniče 2024. napuštamo Međunarodnu svemirsku stanicu! Ispunićemo sve svoje obaveze

Planeta -

Rusija planira da napusti Međunarodnu svemirsku stanicu posle 2024. godine.

Novi šef ruske svemirske agencije Roskosmos Jurij Borisov rekao je u utorak na sastanku sa ruskim predsednikom Valdimirom Putinom.

„Naravno da ćemo ispuniti sve svoje obaveze prema našim partnerima, ali je doneta odluka da napustimo ovu stanicu posle 2024. godine“, rekao je Borisov, kojeg je Putin ranije imenovao za naslednika Dmitrija Rogozina.

Rogozin je više puta dovodio u pitanje saradnju sa Sjedinjenim Državama, takođe s obzirom na političke tenzije između Moskve i Vašingtona nakon rata u Ukrajini. Borisov je rekao da pre izlaska treba započeti izgradnju ruske svemirske stanice. ISS je nedavno ostario i više puta je izazivao pometnju zbog kvarova.

Rogozin ranije nije isključio da se ruski modul odvoji od ISS-a i nastavi da upravlja njime nezavisno.

Takođe je ukazao na moguću upotrebu stanice za vojno posmatranje zemlje. Posle agresorskog rata protiv Ukrajine koji je naredio šef Kremlja Vladimir Putin, zapadne zemlje su takođe uvele sankcije ruskoj svemirskoj industriji.

Kurir.rs/Neue Zuricher Zeitung

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track