MOLDAVIJA ZAUSTAVILA ROTACIJU RUSKIH TRUPA U PRIDNJESTROVLJU! Ukrajinska vojska poručila Kišinjevu: Pomoći ćemo vam da ih uklonite
Foto: Printscreen/Twitter

novo žarište se budi

MOLDAVIJA ZAUSTAVILA ROTACIJU RUSKIH TRUPA U PRIDNJESTROVLJU! Ukrajinska vojska poručila Kišinjevu: Pomoći ćemo vam da ih uklonite

Planeta -

Vlasti Moldavije pre nekoliko dana zaustavile su rotaciju ruskog mirovnog kontingenta u nepriznatoj oblasti Pridnjestrovlje između Moldavije i Ukrajine.

Tako će postoječi ruski kontingent od 1.500 ljudi koji se nalazi na liniji razdvajanja na reci Dnjestar tu i ostati.

Naime zvanična Moskva, žalila se na odluku vlasti u Kišnjevu zbog stopiranja rotacije ruskih trupa u Transnjistriji i zamene kontingenta svežim snagama, koje su avionima tipa Iljušin 76 trebale biti prebačene sa Krima, tačinije sa aerodroma Simerfolj i Zavodske na aerodrom u okoli Tiraspolja.

Međutim, Moldavija je zaustavila transport iz straha da bi na taj način Moskva pod izgovorom rotacije u tu oblast prebacila značajna ruska pojačanja.

Ruski kontingent u Pridnjestrovlju

Pridnjestrovlje, koje se nalazi na levoj obali reke Dnjestar, dolazi do izražaja. Na početku invazije pojavile su se informacije da se protiv Ukrajine vodi vojna akcija i sa tog područja – Rusija u toj pokrajini ima 1.500 vojnika od ukupno 5.000.

Narednog 22. jula šef diplomatije nepriznate republike Transnistria Vitalij Ignatijev izjavio je da ta oblast želi da se priključi Rusiji i postane njen sastavni deo. Istog dana posle ovog saopštenja oglasila se ukrajinska armija sa saopštenjem povodom Pridnjestrovlja u kome su izrazili spremnost da jednice iz Odeske oblasti su spremne da pomognu Moldaviji da se 1.500 pripadnika ruske vojske ukloni iz te oblasti i na Moldavska vojska izađe na svoje međunarodno priznate granice, a Ukrajina ukloni opasnost na jugu zemlje.

Mnogi su ovaj plan podržali. Ovih dana specijalna policijska jednica Fulger sa svojim oklopnim vozilima BTR -70 krenula je iz Kišnjeva na poligon. Vlasti su navele da je u pitanju obuka, koja nema veze nikave sa trenutnom situacijom i napetostima na reci Dnjestar.

Inače rezervisti Moldavske armije se takođe nalaze na obuci koja je počela 22. jula i traje do 29. Cilj vežebe kako je navedeno ima za cilj proveru znanja i veština rezervista u rukovanju naoružanjem i vojnom opremom.

Vojni potencijal Moldavije

Vojska Moldavije pod oružjem ima 6.000 aktivnih pripadnika i 12.000 rezervista.

Od naoružanja ima 381 oklopno vozilo, 10 tenkova i 2 borbena helikoptera sa kojima brani državu površine 33.846 kvadratnih kilometara.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track