KRAJ ODVRATNE I BIZARNE VLADAVINE KOMPANIJA: Novi Zeland predstavio zakon koji bi mogao da zabrani pušenje budućim generacijama
Foto: Printscreen/YouTube

pionirske mere

KRAJ ODVRATNE I BIZARNE VLADAVINE KOMPANIJA: Novi Zeland predstavio zakon koji bi mogao da zabrani pušenje budućim generacijama

Planeta -

Vlasti Novog Zelanda obećale su da će prekinuti "odvratnu i bizarnu” vladavinu duvanskih kompanija tako što će uvesti novi zakon, prvi takve vrste na svetu, koji će sprečiti novu generaciju da ikada bude u mogućnosti da legalno kupuje cigarete.

Vlada je u utorak predstavila svoje nove mere koje podrazumevaju da se iz godine u godinu diže starosna granica za kupovinu cigareta.

Nove mere zabrane pušenja, o kojima se raspravljalo u parlamentu, smatraju se prvim u svetu – i privukle su mešavinu pohvala i zabrinutosti zbog toga što do sada nisu testirane.

Uz podignutu starosnu granicu, novozelandski zakonodavci planiraju i da dramatično smanje nikotin u cigaretama i ograniče njihovu prodaju isključivo u specijalizovanim prodavnicama duvana, umesto u prodavnicama i supermarketima.

"Decenijama smo dozvoljavali duvanskim kompanijama da zadrže svoj tržišni udeo tako što su njihov smrtonosni proizvodi sve više stvarali zavisnost. To je odvratno i bizarno. U ovoj zemlji imamo više propisa o bezbednosti prodaje sendviča nego o cigaretama“, rekla je pomoćnica ministra zdravlja Ajiša Veral dok je predstavljala.

"Naš prioritet u donošenju ovog zakona je zaštita onoga što je dragoceno: naših ljudi, porodica, zajednice".

Predlog zakona je na prvom čitanju imao skoro univerzalnu međustranačku podršku a sledeći korak je da prođe kroz komisiju kada će poslanici slušati stručna i mišljenja javnosti. Očekuje se da će zakon stupiti na snagu 2023. Pravila se odnose samo na duvanske proizvode, dok će vejping ostati legalan.

Opozicioni poslanik Met Dusi rekao je da će njegova Narodna stranka podržati zakon ali je naglasio da ih brine njegova "eksperimentalna" priroda.

"Većina mera koje se razmatraju tek treba da budu široko sprovedene na međunarodnom nivou, a u nekim slučajevima bi Novi Zeland bio prvi u svetu koji bi ih primenio“, rekao je Dusi. "Nemam problem što će Novi Zeland biti prvi na svetu“, rekao je on, ali neproverena priroda politike znači da postoji "značajna neizvesnost u ishodima“.

Libertarijanci su se jedini protivili predlogu zakona.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track