PORTUGAL ČEŠLJA PRIJAVE RUSKIH OLIGARHA ZA DRŽAVLJANSTVO: Svi koristili malo poznati zakon i sumnjivu agenciju?
ilustracija, Foto: Profimedia, Shutterstock

na udaru sankcija

PORTUGAL ČEŠLJA PRIJAVE RUSKIH OLIGARHA ZA DRŽAVLJANSTVO: Svi koristili malo poznati zakon i sumnjivu agenciju?

Planeta -

Portugal trenutno analizira zahteve za državljanstvo dvojice ruskih oligarha - od kojih je jedan na udaru američkih sankcija. Vlada je saopštila kasno u petak da vlada ispituje zakon o izdavanju pasoša potomcima sefardskih Jevreja.

Rusko-izraelski dijamantski oligarh Lev Levijev i ruski investitor God Nisanov su dva od najistaknutijih Rusa koji su podneli zahtev za državljanstvo prema zakonu.

Entoni Blinken, Državni sekretar SAD je prošlog meseca izjavio da je Nišanov jedan od najbogatijih ljudi u Evropi i da je bio blizak saradnik nekoliko ruskih zvaničnika.

Portugalsko ministarstvo pravde navelo je u saopštenju da su zahtevi za državljanstvo dvojice muškaraca "na čekanju zbog provere". Nije dalo više detalja. Predstavnici Levijeva, Nišanova nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Roman Abramovič, ruski milijarder koji je pogođen sankcijama, dobio je državljanstvo u aprilu 2021. Ovaj proces je podstakao stalnu istragu u državnoj agenciji koja je primorala vladu da pooštri pravila.

Andrej Rapoport, ruski biznismen čija se neto vrednost procenjuje na 1,2 milijarde dolara, dobio je portugalski pasoš dve godine ranije. Predstavnici Rapoporta nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. Međutim, Ministarstvo finansija SAD je 2018. identifikovalo Rapoporta kao bliskog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Prema izveštaju portugalskog lista Publico, sva četiri oligarha su podnela zahtev za portugalsko državljanstvo preko Izraelske zajednice u Portu (CIP) koji je bio odgovoran za verifikaciju njihovog rodoslova, piše EUreporter.

Policija istražuje CIP zbog pranja novca, prevare i falsifikovanja.

CIP je u petak saopštio da su optužbe lažne i da su svi podnosioci zahteva ispunili zakonske uslove kako bi dobili sertifikat kojim se dokazuje njihovo poreklo. Država je konačni autoritet koji treba da odobri.

Građanski front, udruženje koje javno osuđuje nezakonite radnje, pozvalo je da se obustave svi nerešeni postupci za državljanstvo na osnovu zakona koji će biti okončani do istrage koju sprovede državna agencija.

Navedeno je ove nedelje u pismu ministru pravde: „Postaje sve evidentnije da naturalizacija Romana Abramoviča ne predstavlja izolovan slučaj. Abramovičeva portparolka je izjavila da mu je državljanstvo dodeljeno „prema pravilima”.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track