VAŠINGTON PRISTAO, A BAJDEN DAO ZELENO SVETLO Ruski trgovac oružjem Viktor But biće zamenjen za dvoje američkih državljana!
Foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube

RAZMENA U NOVOM HLADNOM RATU

VAŠINGTON PRISTAO, A BAJDEN DAO ZELENO SVETLO Ruski trgovac oružjem Viktor But biće zamenjen za dvoje američkih državljana!

Planeta -

Posle višemesečne interne debate, Bajdenova administracija je ponudila da razmeni Viktora Buta, osuđenog ruskog trgovca oružjem koji služi 25 godišnju zatvorsku kaznu u SAD, kao deo potencijalnog sporazuma da se obezbedi oslobađanje dvojice Amerikanaca koje drži Rusija , Britnei Griner i Pol Vhelan, prema ljudima upućenim u ovo pitanje.

Ovi izvori su rekli za Si-En-En da je plan razmene Buta za Vilana i Grinera dobio podršku predsednika Džoa Bajdena nakon što se o njemu raspravljalo početkom ove godine. Bajdenova podrška razmeni nadjačava protivljenje Ministarstva pravde, koje je generalno protiv trgovine zatvorenicima.

„Preneli smo značajnu ponudu za koju verujemo da bi mogla da bude uspešna na osnovu istorije razgovora sa Rusima“, rekao je visoki zvaničnik administracije za CNN u sredu. „To smo saopštili pre nekoliko nedelja, u junu.

Zvaničnik je odbio da komentariše specifičnosti "značajne ponude". Rekli su da je u ruskom sudu „da reaguje na to, ali u isto vreme to nas ne ostavlja pasivnim, jer nastavljamo da komuniciramo ponudu na veoma visokim nivoima“.

"Za tango je potrebno dvoje. Započinjemo sve pregovore da vratimo kući Amerikance koji su držani kao taoci ili su neopravdano pritvoreni sa lošim glumcem na drugoj strani. Sve ovo počinjemo sa nekim ko je uzeo ljudsko biće Amerikancu i tretirao ih kao moneta za pregovaranje “, rekao je zvaničnik.

„Tako da na neki način nije iznenađujuće, čak i ako je obeshrabrujuće, kada ti isti akteri ne moraju nužno da odgovore direktno na naše ponude, ne učestvuju konstruktivno u pregovorima.

Državni sekretar Antoni Blinken saopštio je u sredu da su SAD pre nekoliko nedelja iznele Moskvi „značajan predlog“ za Vilana i Grinera, koji su klasifikovani kao nezakonito pritvoreni. Visoki američki diplomata rekao je da namerava da razgovara o ovom pitanju tokom očekivanog razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom ove nedelje.

Porodice Vilana, koga Rusija drži zbog navodne špijunaže od 2018, i zvezde VNBA Grinera, koji je u zatvoru u Moskvi zbog posedovanja droge od februara, pozvale su Belu kuću da obezbedi njihovo oslobađanje, uključujući i razmenu zatvorenika ako je potrebno.

Griner, koja je priznala krivicu početkom jula, ali je rekla da je nenamerno unela kanabis u Rusiju, svedočila je u sredu u ruskoj sudnici u okviru tekućeg suđenja za drogu, za šta joj preti kazna do 10 godina zatvora. Podrazumeva se da će njeno suđenje morati da se završi pre nego što se dogovor završi, kažu američki zvaničnici upoznati sa ruskim pravosudnim procesom i unutrašnjim funkcionisanjem pregovora između SAD i Rusije.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja