MOĆNO ORUŽJE KOJE JE OBELEŽILO RATOVE U 21. VEKU Erdogan: I Rusija želi naše borbene dronove „bajraktar“!
Foto: AP, EPA

novo ponuda ankare

MOĆNO ORUŽJE KOJE JE OBELEŽILO RATOVE U 21. VEKU Erdogan: I Rusija želi naše borbene dronove „bajraktar“!

Planeta -

Turski predsednik otkrio da se Vladimir Putin tokom nedavnog sastanka u Teheranu raspitivao za ove bespilotne letelice

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otkrio je da je i Rusija zainteresovana za nabavku borbenih dronova tipa „bajraktar“, koji su se pokazali kao vrlo uspešni u rusko-ukrajinskom sukobu, ali i u ratu između Azerbejdžana i Jermenije!

Bajraktar TB2

Posada: 3 na zemlji

Dužina: 6,5 metara

Raspon krila: 12 metara

Maks. težina: 700 kg

Rezervoar: 300 litara

Motor: 100 konja, 75 kilovata

Maks. brzina: 220 km/h

Dolet: 4.000 km

Optimalna visina: 5.500 metara

Autonomija: 27 sati

Dobro se pokazali

Više turskih medija je prenelo kako je Erdogan na sastanku rukovodstva vladajuće Partije pravde i razvoja otkrio deo razgovora koje je nedavno vodio s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Teheranu.

Erdogan je naveo kako su uz Rusiju i Ujedinjeni Arapski Emirati zainteresovani za kupovinu, ali i da učestvuju u proizvodnji dronova pod oznakom „bajraktar TB2a“ i „bajraktar akindži“. Otkriće turskog predsednika je privuklo veliku pažnju medija jer je Turska do sada u Ukrajinu izvezla oko 50 ovih bespilotnih letelica.

- Ujedinjeni Arapski Emirati ponudili su se da izgrade fabriku gde će se proizvoditi dronovi, dok mi je ruski predsednik Vladimir Putin rekao: Hajde zajedno da ih pravimo - rekao je Redžep Tajip Erdogan.

Bombarder „su-34“

Nosi sistem za izviđanje

Ruska vojska počela je da u Ukrajini koristi novi sistem za izviđanje koji se zasniva na onom koji koristi bombarder „su-34“, prenela je agencija RIA Novosti. Novi izviđački sistem „omogućuje prenos informacija o neprijateljskim vojnim objektima kopnenim snagama putem automatskih komunikacijskih kanala gotovo u stvarnom vremenu“.

Bombarder „su-34“ napravljen je za uništavanje kopnenih, površinskih ciljeva i ciljeva u vazduhu nezavisno od vremenskih prilika i doba dana. Avion ima dva člana posade i može da nosi do osam tona oružja.

Predsednici Rusije, Turske i Irana održali su prošle nedelje trojni sastanak na kom je glavna tema bila situacija u Siriji, a razgovaralo se i o izvozu žitarica iz Ukrajine. Turski dronovi su se pokazali dobro na ratištima u Libiji i Siriji, dok su u Ukrajini imali značajnu ulogu u prvim nedeljama sukoba. Naime, ukrajinske snage su ih koristile za zaustavljanje ruskih oklopnih kolona na severu zemlje, oko prestonice Kijeva. Kada su se ruske trupe povukle iz ovog dela Ukrajine i skoncentrisale se za napade u Donbasu, turski dronovi su se pokazali kao manje efikasni u pozicionom ratovanju, gde ih ruska PVO mnogo lakše otkriva i uništava. Iz Kijeva je potvrđeno da je Turska do sada isporučila oko 50 „bajraktara“, ali nije poznato koliko je njih uništila ruska PVO. Ukrajinski vojni zvaničnici tvrde da sada ove ubojite bespilotne letelice koriste uglavnom pri izvođenju specijalnih misija. Podsećamo, Ukrajina je od SAD dobila i takozvane dronove-samoubice, kojima je izvršeno nekoliko napada u dubini ruske teritorije, uglavnom na skladišta goriva i municije.

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se s turskim kolegom Erdoganom u crnomorskom odmaralištu Sočiju 5. avgusta, objavila je novinska agencija Interfaks, pozivajući se na Dmitrija Peskova, portparola Kremlja.

Prošle nedelje je Haluk Bajraktar, prvi čovek kompanije „Bajraktar“, izjavio za CNN kako njegova firma ima odličnu saradnju sa Ukrajinom i da nikad neće prodavati dronove Rusiji:

Strateški odnosi

- Turska i Ukrajina imaju strateške odnose naročito u oblastima avijacije. Turska podržava Ukrajinu i isporučuje joj dronove. Ništa nismo poslali niti smo delili tehnologiju s Rusijom - rekao je on.

Rusija je do sada u Ukrajini koristila dronove domaće proizvodnje. Ranije ovog meseca SAD su optužile Rusiju da želi da kupi više stotina dronova iz Irana, što je demantovano u Moskvi i Teheranu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track