BRITANSKI OBAVEŠTAJAC TVRDI - OVAJ ČOVEK ĆE ZAMENITI PUTINA NA VLASTI! Njegov bivši drug iz KGB i jedan od retkih kome veruje
Foto: Shutterstock

nagađanja

BRITANSKI OBAVEŠTAJAC TVRDI - OVAJ ČOVEK ĆE ZAMENITI PUTINA NA VLASTI! Njegov bivši drug iz KGB i jedan od retkih kome veruje

Planeta -

Bivši drug iz KGB-a Vladimira Putina je možda osoba koja bi mogla da zameni ruskog predsednika na vlasti, predvđa je bivši šef britanske obaveštajne službe.

Spekulacije o mogućoj smeni Putina su se pojačale poslednjih meseci usred oprečnih izveštaja da bi zdravlje ruskog lidera moglo da se pogorša, prenosi Biznis insajder.

Insajderi Kremlja čak su tiho počeli da razgovaraju o potencijalnim naslednicima u slučaju da Putin bude proteran zbog ukrajinske invazije ili podlegde hipotetičkoj bolesti, navodi se u izveštajima.

Ričard Dirlov, koji je bio šef Britanske tajne obaveštajne službe od 1999. do 2004. godine, izjavio je ove nedelje da je najverovatniji kandidat za naslednika Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Rusije i dugogodišnji Putinov saveznik za koga se zna da je jedan od malog broja zvaničnika koji imaju potpuno poverenje ruskog lidera.

Patrušev
Patruševfoto: Sputnik / WillWest News / Profimedia

- Skoro sam siguran da bi to bio Patrušev, rekao je Dirlov u četvrtak u epizodi podkastu ''Jedna odluka'', gde je jedan od voditelja, tokom diskusije o tekućim posledicama rata u Ukrajini, više od pet meseci nakon ruskog snage izvršile invaziju.

Patrušev i Putin
Patrušev i Putinfoto: EPA / Michael Klimentyev / Sputnik / Kremlin Pool

Nekadašnji šef MI6 je ranije teoretisao o Putinovoj verovatnoj dugovečnosti. U maju, Dirlov je u svom podkastu predvideo da će Putin biti skinut sa vlasti do 2023. i da će biti primoran da ode u medicinsku ustanovu zbog dugotrajne bolesti u pokušaju da predsednik bude smenjen bez državnog udara.

Kremlj je negirao da Putin pati od bilo kakvih zdravstvenih problema, a sam Putin je u junu rekao da su takve tvrdnje ''veoma preuveličane''.

Direktor CIA-e Vilijam Berns ovog meseca je takođe odbacio glasine o Putinovom zdravstvenom stanju, rekavši: koliko možemo da kažemo, on je sasvim zdrav.

Međutim, pitanja ostaju, a pojavljivanje Patruševa kao pouzdanog lidera i čestog javnog promotera ruskog sukoba poslednjih meseci izazvalo je pitanja o njegovim ličnim ciljevima i da li on možda traži Putinovu moć za sebe.

Portparol Kremlja rekao je za Vašinton Post ranije ovog meseca da se uloga Patruševa nije značajno promenila i odbacio je sugestije da je sekretar za bezbednost stekao nova ovlašćenja.

Slično, portparol Saveta bezbednosti demantovao je za medije da Patrušev traži bilo kakav napredak.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja