NOSAČ AVIONA USS RONALD REGAN SA UDARNOM GRUPOM PLOVI PREMA TAJVANU Nensi Pelosi najavila posetu Tajvanu! Peking pobesneo
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

Kina budno motri

NOSAČ AVIONA USS RONALD REGAN SA UDARNOM GRUPOM PLOVI PREMA TAJVANU Nensi Pelosi najavila posetu Tajvanu! Peking pobesneo

Planeta -

Udarna grupa nosača aviona USS Ronald Regan krenula je prema Južno kineskom moru uoči najavljene posete predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu.

Nosač aviona je u utorak napusio Singapur i krenuo prema vodama Tajvana. Američka mornarica tvrdi da nije u pitanju vanredno uplovljavanje i da je to planirano putovanje.

„Mogu da potvrdim da su USS Ronald Regan i njena udarna grupa sadai deluju u Južnom kineskom moru nakon uspešne posete luci Singapuru“, rekao je poručnik Mark Lengford.

„Kao pitanje politike, mi ne razgovaramo o budućim kretanjima brodova; međutim, dodaću da USS Ronald Regan nastavlja normalne, zakazane operacije kao deo svoje rutinske patrole u ​​podršci slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku.

Mornarica je ranije ove nedelje saopštila da je USS Ronald Regan delovao u Južnom kineskom moru pre zaustavljanja u Singapuru.

Povratak je usledio nakon pretnje Kine da će preduzeti "čvrste i odlučne mere" ako visokorangirani demokrata otputuje u ostrvsku državu na koju polažu pravo Kinezi.

Asošiejted pres je ranije izvestio da Pentagon planira put Pelosi i da će povećati kretanje američkih snaga i sredstava u regionu ako ona ode. Ovo bi uključivalo korišćenje borbenih aviona, brodova i drugih sredstava za stvaranje zaštite za njen let i vreme na zemlji.

Dok bi dodatno obezbeđenje bilo neophodno za svaku posetu američkog lidera, Pelosi bi bila najviši američki izabrani zvaničnik koji je otišao na Tajvan od 1997. godine, pa bi za njenu posetu bile potrebne dodatne mere predostrožnosti.

Kurir.rs/Fox.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track