NEMAČKA UKIDA TOPLU VODU! Kriza sa ruskim gasom pogodila Hanover: Isključili toplu vodu, fontane, rasvetu... Zabranjene grejalice
Foto: Shutterstock

totalna štednja

NEMAČKA UKIDA TOPLU VODU! Kriza sa ruskim gasom pogodila Hanover: Isključili toplu vodu, fontane, rasvetu... Zabranjene grejalice

Planeta -

Zabrabnjene grejalice

Nemački grad Hanover prvi je urbani centar koji je isključio grejanje i prešao na hladne tuševe u svim javnim zgradama zbog ruske gasne krize.

Hanover je prvi veliki grad, koji je isključio toplu vodu, pošto je Rusija dramatično smanjila snabdevanje Nemačke gaso, javlja BBC.

Nemcima je rečeno da očekuju sveobuhvatne mere smanjenje gasa i dodatne troškove na računima za energiju.

U nastojanju da uštedi energiju, nemački severni grad Hannover odlučio je da topla voda više neće biti dostupna za pranje ruku u javnim zgradama ili pod tuševima na bazenima, sportskim dvoranama i teretanama. Javne fontane takođe se gase radi uštede energije, a noćnih svetala neće biti na većim zgradama poput gradske većnice i muzeja.

Gradonačelnik Belit Onaj rekao je da je cilj smanjiti potrošnju energije u gradu za 15% kao reakciju na “neposrednu nestašicu gasa” koja predstavlja značajan izazov za velike gradove.

Pravila važe i za grejanje. Javne zgrade neće imati grejanja od aprila do kraja septembra svake godine, a sobna temperatura će biti ograničena na maksimalno 20 stepeni celzijusovih. Grad takođe zabranjuje prenosne klima-uređaje, grejalice i radijatore.

Drugi gradovi – poput Augsburga u Bavarskoj – već su uveli spostvene mere poput gašenja javnih fontana. Cilj smanjenja od 15 posto u Hannoveru podudara se s ciljem za cijelu EU da se smanji zavisnost o ruskom gasu.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track