SELJAČKA BUNA U HOLANDIJI SE ZAOŠTRAVA Na auto-put istresli stajsko đubrivo i bale sena, a onda napravili roštilj!
Foto: EPA/Vincent Jannink

Ne odustaju

SELJAČKA BUNA U HOLANDIJI SE ZAOŠTRAVA Na auto-put istresli stajsko đubrivo i bale sena, a onda napravili roštilj!

Planeta -

Holandski farmeri pojačavaju proteste protiv ekoloških mera vlade premijera Marka Rutea za smanjenje emisije azotnih oksida.

I u četvrtak je obustavljen saobraćaj na nekoliko autoputeva na kojima su traktori, posipali stajsko đubrivo, bale sena, čak i azbestni otpad, a na sredini kolovozne trake između gradova Buren i Amelo, jugoistočno od Amsterdama, održan je roštilj piknik.

protest, Holandija, farmeri
foto: EPA/Vincent Jannink

Poljoprivrednici optužuju vladu da ih izdvaja, dok veliki zagađivači u sektoru saobraćaja i građevinarstva dobijaju daleko blaže mere. Ali vlada premijera Marka Rutea nema mnogo izbora; pre tri godine ga je saterao holandski Vrhovni sud, koji je presudio da holandski propisi o izdavanju građevinskih i poljoprivrednih dozvola krše evropsko zakonodavstvo o zaštiti životne sredine od emisije azota.

Prema mišljenju stručnjaka, glavni krivci za takvo zagađenje su intenzivno stočarstvo, građevinarstvo i transport. Vlada je usvojila niz oštrih mera, uključujući promene u hrani za stoku, čime bi se smanjio sadržaj amonijaka u životinjskim izlučevinama.

protest, Holandija, farmeri
foto: EPA/Vincent Jannink

Holandija već godinama prekoračuje dozvoljenu granicu emisije azota koju postavljaju pravila Evropske unije; po glavi stanovnika u ovoj gusto naseljenoj zemlji je četiri puta veća od evropskog proseka, a procenjuje se da 60 odsto svih emisija potiče iz poljoprivrede.

Merama koje je Vlada predstavila u junu, one bi sada trebalo da budu smanjene za 40 odsto, što bi moglo da znači i trećinu manje goveda.

protest, Holandija, farmeri
foto: EPA/Vincent Jannink

Pokret poljoprivrednika i građana, nastao na protestima 2019. godine, osvojio je jedno poslaničko mesto na parlamentarnim izborima u martu 2021. godine.

Da su izbori održani danas, prema anketama koje je objavio holandski javni emiter NOS, 150-člani parlament imao bi 14 do 19 mesta; više bi pripadalo samo Narodnoj partiji za slobodu i demokratiju premijera Rutea, koja je na vlasti od 2010. godine.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track