MEKSIKO SE PRIPREMA ZA UDAR IZ SVEMIRA: Ostaci kineske rakete teški 23 tone mogli bi da udare u popularno letovalište
Foto: Kineski radio Internacional

svemirski otpad

MEKSIKO SE PRIPREMA ZA UDAR IZ SVEMIRA: Ostaci kineske rakete teški 23 tone mogli bi da udare u popularno letovalište

Planeta -

Stručnjaci smatraju da će se ovog vikenda na Zemlju srušiti ostaci velike i nedavno lansirane kineske rakete i postoji velika verovatnoća da neće svi delovi raketnog potisnika izgoreti prilikom ulaska u atmosferu, već da će neki pasti i na tlo.

Potisnik (rocket booster) u pitanju dugačak je 53,6 metara i težak oko 23 tone, a deo je nedavno lansirane kineske rakete. Dobra vest je da su šanse za značajnu štetu prilično male, a loša da za sada nemamo tačnu ideju o tome gde će se srušiti.

"Prozor" za ponovni ulazak svemirskog otpada se suzio i više nije moguće da ostaci padnu u atmosferu iznad Sjedinjenih Država, prenosi Dejli mejl.

Međutim, naseljeno područje Meksika na poluostrvu Donja Kalifornija, u blizini Kabo San Lukasa, može biti mesto udara, procenjuje korporacija Erospejs.

Kao potencijalni prostor spominje se i Južna Amerika i jugoistočna Azija, uključujući i delove same Kine. Međutim, većina potencijalne zone ponovnog ulaska je iznad otvorenog okeana.

"Zbog nekontrolirane prirode ulaska u atmosferu postoji određena verovatnoća da će ostaci pasti u naseljeno područje jer više od 88 posto svetske populacije živi na mogućem području pada krhotina", navode iz Erospejsa.

"Objekat ove veličine neće u potpunosti izgoreti prilikom ulaska u atmosferu. Obično 20 do 40 posto mase velikog objekta pada na tlo, iako to zavisi i od njegovog dizajna", dodaju eksperti.

Budući da se raketa juri oko Zemljine orbite svakih 90 minuta, nemoguće je predvideti tačnu tačku na kojoj će pasti sa neba.

Svemirsko smeće koje pada je 23 tone težak buster rakete Long Marč 5B-I3 – najmoćnije kineske – koja je lansirana 24. jula da bi isporučila modul Ventian kineskoj svemirskoj stanici Tiangong.

Američka svemirska komanda nastavlja da prati pad kineske rakete na Zemlju, a tačna tačka ulaska u atmosferu biće poznata samo nekoliko sati pre nego što se to dogodi.

Prošle godine dogodila se vrlo slična situacija, s time da su krhotine pale u Indijski okean. Međutim, 2020. godine delovi raketnog potisnika iste marke srušili su se u blizini afričke Obale slonovače i krhotine su zasule sela. Srećom, nije bilo žrtava i značajnije štete.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja