HAOS U BRISELU, STOTINE NATO AVIONA PRIZEMLJENO: Otkriveni ozbiljni problemi na više letelica u SAD, Nemačkoj, Britaniji!
Foto: Photo: Norwegian Air Force

PROBLEMI SA KATAPULTIRANJEM

HAOS U BRISELU, STOTINE NATO AVIONA PRIZEMLJENO: Otkriveni ozbiljni problemi na više letelica u SAD, Nemačkoj, Britaniji!

Planeta -

Američko ratno vazduhoplovstvo prizemljilo je svoje avione F-35 Lightning II nakon što su otkriveni potencijalni problemi sa sedištima za katapultiranje proizvođača Martin-Baker.

Iako se isprva činilo da se radi o prizemljivanju samo nekoliko letelica samo jednog modela, problem sa sedištima istog proizvođača otkriven je i na brojnim drugim modelima unutar američkih oružanih snaga kao u Ujedinjenom Kraljevstvu, Nemačkoj i Izraelu.

Prema pisanju specijalizovanog portala The War Zone problem je otkriven još u aprilu tokoim rutinskog testiranja i američke vlasti su sprovele istragu.

Problem je identifikovan u uređajima za pokretanje (CAD) u sedištima za katapultiranje, odnosno eksplozivnom punjenju koje, jednom kada pilot potegne ručicu za katapultiranje, pokreće niz automatskih radnji u sklopu kojih se sedište i pilot sigurno izbacuju iz aviona i aktivira padobran.

Vojska je odlučila da prizemlji svih svojih 113 aviona F-35A kako bi se ubrzao pregled CAD sistema na svim letelicama.

Iz Martin-Bakera je poručeno da je otkrivena "anomalija" na jednom CAD sistemu na jednom sedištu F-35 aviona.

"To smo brzo povezali s propustom u proizvodnom procesu koji je ispravljen i promijenjen", rekao je portparol firme i naglasio da je problem samo u jednoj proizvodnoj seriji koja se koristila samo u F-35 avionima.

The War Zone navodi da su osim navedenih 113 F-35A, prizemljene još stotine drugih u sklopu ratnog vazduhoplovstva, mornarice i marinaca. Isti CAD sistemi nalaze se i u sedištima školskih aviona T-38 Talon i T-6 Texan i vojne vlasti su prizemljile više od 200 tih letelica.

Iz generalštaba navode da će avioni ostati na zemlji sve dok se sa sigurnošću ne utvrdi da su njihova sedišta za katapultiranje ispravna.

Osim ključnih lovaca američkog vazduhoplovstva, mornarice i marinaca, problem sa CAD-om pogodio je i najmanje dve evropske države koje koriste aviona Jurofajter tajfun - Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačku.

Zbog problema na britanskim avionima odložen je akrobatski let britanskih "Crvenih strela" poslednjeg dana šoua u Farnborou, a potom su prizemljene i eskadrile jurofajtera Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF).

Izvori iz RAF-a navode da su prizemljeni svi avioni za odbranu Britanije ali i oni u Rumuniji koji su pomoć u odbrani NATO granica.

Problem je pogodio i nemačko vazduhoplovstvo ali su ga Nemci već rešili.

Svoje F-35A avione temljno će prekontrolisati i izraelsko vazduhoplovstvo i do tada su prekinuli sve školske i letove za obuku, ali nisu prizemljili flotu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track