USPEŠNO RAZDVOJENI SIJAMSKI BLIZANCI KOJI SU DELILI MOZAK: Hirurzi mesecima vežbali za operaciju koja je trajala 33 sata!
Foto: Printscreen/YouTube

brazil

USPEŠNO RAZDVOJENI SIJAMSKI BLIZANCI KOJI SU DELILI MOZAK: Hirurzi mesecima vežbali za operaciju koja je trajala 33 sata!

Planeta -

Sijamski blizanci iz Brazila, koji su bili spojeni na čelu i delili mozak, uspešno su razdvojeni nakon operacije koja je trajala 33 sata.

Trogodišnji Bernardo i Artur Lima imali su sedam operacija u Rio de Žaneiru koje je na daljinu nadgledao britanski hirurg dr Nur ul Ovase Jelani. Samo poslednje dve operacije trajale su 33 sata a u njima je učestvovalo više od 100 zdravstvenih radnika.

Hirurzi su mesecima vežbali različite tehnike u virtuelnoj stvarnosti pre nego što je delikatan postupak razdvajanja takozvanih kraniopagus blizanaca stvarno počeo.

Ovo je izvanredno dostignuće, navodi se u izveštaju tima kojim su rukovodili dr Jelani zajedno sa dr Gabrijelom Mufarejom, šefom pedijatrijske hirurgije Instituta Estadual do Cerebro Paulo Niemeier.

Pošto blizanci imaju skoro četiri godine, oni su ujedno i najstariji kraniopagni blizanci sa spojenim mozgovima koji su razdvojeni, navodi Independent.

Džemini antvind (Gemini Untwined) dobrotvorna organizacija koju je osnovao gospodin Jelani, pomogla je roditeljima dečaka da prikupe sredstva za operaciju. Prganizacija je saopštila da je razdvajanje Bernarda i Artura jedan od najsloženijih procesa razdvajanja ikada završenih, dodajući da mnogi hirurzi nisu ni mislili da je to moguće.

Dečaci se sada oporavljaju i kreću sa rehabilitacijom.

Otkako su roditelji dečaka došli iz regiona Roraima u Rio da potraže našu pomoć pre više od dve godine, postali su deo naše porodice ovde u bolnici. Oduševljeni smo što je operacija prošla tako dobro i što dečaci i njihovi roditelji imaju čemu da se nadaju, rekao je Mufarej.

Prema podacima Džeminija, jedna od 60.000 porođaja dovodi do sijamskih blizanaca, a samo 5 odsto njih su deca sa kraniopagom.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track