NEKONTROLISANI TIKOVI AUSTRALIJSKIH DEVOJAKA UPLAŠILI RODITELJE Doktori kažu da je to posledica karantina i društvenih mreža VIDEO
Foto: Youtube/60 Minutes Australia

misterija

NEKONTROLISANI TIKOVI AUSTRALIJSKIH DEVOJAKA UPLAŠILI RODITELJE Doktori kažu da je to posledica karantina i društvenih mreža VIDEO

Planeta -

Mlade žene širom Australije su pogođene misterioznom neurološkom bolešću – stručnjaci se plaše da zavisnost od društvenih medija i stres od pandemije izazivaju problem.

Poremećaj nalik Turetovom sindromu pokazuje da tinejdžeri pate od nekontrolisanih 'tikova' - koji uključuju ispade, trzanje, iskakanje, zvukove, psovke, udaranje.

Lekari su takođe svedoci fenomena širom sveta gde su ranije zdrave mlade žene prijavile da se iznenada povinuju nasilnim fizičkim i verbalnim impulsima.

Ali ono što uzrokuje nagli porast slučajeva zbunilo je roditelje i medicinske vlasti.

tikovi, Australija, misteriozna bolest
foto: Youtube/60 Minutes Australia

Jedno od mogućih objašnjenja je da su anksioznost i stres koji proističu iz produženih perioda izolacije u kombinaciji sa opsesijama za aplikacije kao što je TikTok, možda bili katalizator.

„Ova bistra, smela, žestoko nezavisna mlada devojka zarobljena u sopstvenom telu, u sopstvenoj glavi. Zaista je teško gledati", rekla je Melisa za 60 minuta o svojoj ćerki Metaliki - pre nego što je tinejdžerka ošamarila svoju majku.

Metalika je rekla da su 'zaključavanja i to što ne viđam svoje prijatelje' pogoršali njene tikove. Tokom pandemije njena starija sestra Čarli takođe je obolela.

„Kada bude imala tikove, ja ću otići, da me to ne uznemirava i ne pogoršava joj situaciju“, rekao je Čarli.

Njihova porodica je odlučila da pozitivno gleda na ova dva poremećaja, rekavši da su neki od njihovih tikova toliko apsurdni da "ne možete da se ne smejete" - ali stvarnost je mnogo tužnija.

tikovi, Australija, misteriozna bolest
foto: Youtube/60 Minutes Australia

I Metalika i Čarli zahtevaju stalnu negu, jer obojica pate od ekstremnih oblika bolesti.

Tokom pandemije došlo je do naglog porasta sličnih prijavljenih slučajeva, uglavnom kod tinejdžerki koje mogu da vide da se simptomi pojavljuju brzo kao preko noći.

Doktori nemaju saznjanja o njegovom uzroku - ali mnogi veruju da je direktno povezan sa društvenim posledicama izolacije i oslanjanjem na društvene medije.

Micaela je počela da pati od ekstremnih tikova kada je imala 14 godina, tako brzo da su je roditelji odmah odveli u bolnicu.

„Služila sam večeru, čula sam neke zvukove i viku i videla je kako leži na podu. Mislila sam da ima veliki napad anksioznosti“, rekla je njena majka.

„Rekla je da to nije nameravala da uradi. Bilo je stvarno strašno, stvarno stvarno strašno.'

Mihaela, sada 16, bila je jedna od prvih koja je patila od naizgled novog stanja - priznajući da su doktori bili "šokirani" i "uplašeni" njenim poremećajem.

Tinejdžerka je radila stoj na rukama, kotrljala se po zemlji i čak je radila split - a njena škola je stalno zvala roditelje da ih obavesti o novim tikovima.

„Stalno sam bila na ivici“, rekla je.

Nikol, 15-godišnjakinja iz Britanije, počela je da pati od svojih tikova malo pre svog 13. rođendana - sa manjim trzajima lica koja su se pretvarala u nasilne fizičke i verbalne ispade.

Njena majka je rekla da se njen tikovi najviše suočavaju sa to što će često u javnosti vikati „Ja sam Medlin Meken, kidnapovana sam“.

tikovi, Australija, misteriozna bolest
foto: Youtube/60 Minutes Australia

Kao i mnogi drugi slučajevi, Nikolini tikovi su se pojavili tokom korone kada je, doduše, bila „veoma usamljena“.

„Nisam znao šta da radim sa sobom. Ne možete da vidite prijatelje ili porodicu, nije bilo baš lepo biti sa njom, rekla je za 60 minuta.

Profesor Rasel Dejl - pedijatrijski neurolog u bolnici Vestmid - rekao je da je čuo za devojke "širom sveta" koje pate od sličnih stanja kao kod mladih žena koje su mu dovođene.

Rekao je da je bolest koju je prvi put video u Mihaeli pre dve godine i da je to „nešto drugačije“ od svega čemu je ranije bio svedok.

„Bilo je dosta nasilnih pokreta, udarali su se, ali i glasovi su bili drugačiji. Umesto jednostavnih zvukova bilo je komplikovanih rečenica – što je bilo prilično bizarno, nikada to nisam video“, rekao je on za program.

Profesor Dejl je isključio Turetovu bolest kao uzrok epidemije jer se četiri puta češće javlja kod dečaka i polako se javlja od malih nogu.

On je rekao da se čini da je ključni faktor stres pandemije u kombinaciji sa otvorenim korišćenjem TikToka i drugih aplikacija - što primorava tela mladih žena da 'zataje'.

„Devojke širom sveta koriste slične fraze – to nas je navelo da pomislimo da su društveni mediji veza za ono što se dešava“, rekao je on.

Profesor je ukazao na oponašanje TikTok video snimaka na kojima se prikazuju tikovi koji se emituju širom sveta - sa 16-godišnja Mihaela koja je priznala da je videla klipove izazvalo njeno ponašanje, pa čak i da je videla kako to odražava.

Ona se sada „potpuno oporavila“, a profesor Dejl kaže da je poremećaj „definitivno“ nešto što se može prevazići, ali priznaje da je samo 20 odsto njegovih pacijenata rešilo to stanje.

On procenjuje da bi stotine hiljada devojčica širom sveta mogle da pate od iste bolesti kao posledica „savršene oluje“ globalne pandemije.

Kurir.rs/Daily Mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track