NAJBOLJI DOKAZ DA SE PEKING NE ŠALI: Odluka Kine pogodila ceo jedan region zemlje i omogućava brz odgovor ratne avijacije
Foto: Shutterstock, EPA/Will Oliver

tajvanska kriza

NAJBOLJI DOKAZ DA SE PEKING NE ŠALI: Odluka Kine pogodila ceo jedan region zemlje i omogućava brz odgovor ratne avijacije

Planeta -

Kina je zatvorila vazdušni prostor istočne obale oko oblasti Sjamen u blizini Tajvana i stavila obližnji aerodrom Đinjiang u Kvandžou pod kontrolu vazduhoplovnih snaga PLA nakon što je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi izjavila da namerava da odleti u Tajpej večeras (utorak). , 2. avgust). Ona je zakazala da se sutra (srijeda) sastane sa tajvanskim predsjednikom Cai Ing-venom.

Pelosi će postati najviša američka politička ličnost koja je posetila ostrvo u poslednjih 25 godina, uoči predsedničkih izbora na Tajvanu 2024. Peking smatra posetu veoma provokativnom i upozorio je na vojnu akciju, uključujući obaranje aviona u kome je Pelosi.

SAD su postavile nosač aviona USS Ronald Regan i USS Tripoli, veliki amfibijski jurišni brod koji nosi borbene avione u međunarodnim vodama blizu istočne obale Tajvana, što znači da bi Kina trebalo da pošalje borbene avione da presretnu Pelosijevu letelicu, američko ratno vazduhoplovstvo a mornarica bi mogla da povuče lovce sa brodova na moru, ili iz tajvanskih ili japanskih baza u regionu, da ih presretne, prenosi China-Briefing.

Izjava Kine u vezi sa Pelosijevom posetom podseća na incident između Sjedinjenih Država i Kine 1955. godine, kada je CIA digla u vazduh avion Džou Enlaja, „Princeza Kašmir” Er Indije na putu od Hong Konga do Džakarte. Džo je bio na putu za 1. afro-azijsku konferenciju u Bandungu u Indoneziji, ali je u poslednjem trenutku promenio plan puta što je značilo da se nije ukrcao u avion. Međutim, letelica je ipak eksplodirala, ubivši 16 ljudi.

Nensi Pelosi
foto: EPA/Michael Reynolds, Shutterstock

Situacija je i dalje izuzetno napeta i nepredvidiva, a narednih nekoliko sati ključni su za određivanje nivoa kineskog odgovora. Peking neće želeti da se pokaže kao potčinjen političkim željama SAD u regionu i to čini neku akciju neizbežnom, jedina debata je koliko bi to bilo ozbiljno.

Očekuje se da Pelosi stigne u 22.20 časova. Tajvansko vreme privatnim avionom (zapravo američkim vojnim avionom) na aerodromu Songshan. Mlaznjak američkog vazduhoplovstva koji je Pelosi dovezao u Maleziju otleteo je iz Kuala Lumpura za Tajvan u 15:42, prema veb sajtu za praćenje letova Flightradar24. Nije jasno da li je Pelosi na brodu.

U međuvremenu, Sjedinjene Države su očigledno da se oporave kako bi rasplamsale tenzije – pitanje koje se neće dobro poigrati sa ekonomijama u usponu i drugim nacijama koje ili sjede na ogradi kada je u pitanju umiješanost Rusije u Ukrajinu, ili se kreću prema vođenju Kine i Rusije Alijansa kao bolja opcija u suočavanju sa percipiranim problemima SAD.

I Peking i Moskva su zauzeli stav da Sjedinjene Države žele da se nametnu kao jedini lider unipolarnog sveta i da neće oklevati da stvara probleme zemljama koje se protive njenoj poziciji snage. Mnogi će videti da se Pelosijevo ponašanje svodi upravo na to - očigledno zanemarivanje suverenih teritorijalnih prava drugih nacija i kao namerno ratno huškačko.

Situacija u ogledalu bi videla da kineski ratni brodovi i političari posećuju Havaje – nešto što se nikada nije dogodilo i što je takođe veoma malo verovatno. Kako Vašington i Zapad saznaju za Rusiju – nije mudro provocirati usnulog medveda, a isto će gotovo sigurno važiti i za kineskog zmaja.

Verovatan ishod: Poseta je otkazana u poslednjem trenutku, letelica je obeshrabrena da nastavi u tajvanski vazdušni prostor, ili je možda sprovedena u kineski vazdušni prostor gde su posada i putnici uhapšeni. Ukoliko dođe do sukoba, ovo bi bila katastrofa za odnose SAD i Kine i stvorila bi još jednu veliku regionalnu operaciju na suprotnom kraju sveta u odnosu na Ukrajinu, što znači da bi Vašington de fakto podržavao dva sukoba sa dve najveće nuklearne sile na svetu u isto vreme.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track