OVE SKANDALE ZELENSKOG NEMAČKI MEDIJI NISU ZABORAVILI: Svi su se desili pre početka sukoba u Ukrajini!
Foto: EPA / Sergey Dolzhenko

velt

OVE SKANDALE ZELENSKOG NEMAČKI MEDIJI NISU ZABORAVILI: Svi su se desili pre početka sukoba u Ukrajini!

Planeta -

Uticajni nemački list Velt objavio je članak u kojem kritikuje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog - autori su podsetili na nekoliko skandala visokog profila u vezi sa šefom države koji su se dogodili pre početka specijalne vojne operacije.

Napominje se da je tekst odlomak iz knjige Stivena Deriksa i Marine Šelkunove „Zelenski. Aktuelna biografija”, koja će biti objavljena 6. avgusta.

U članku pod naslovom „Tajni poslovi predsednika Zelenskog“, autori pominju skandaloznu inicijativu Zelenskog, „zakon o oligarsima“. Novinari napominju da je predlog zakona kritikovao bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko – po njegovom mišljenju, njegova svrha je bila samo da dobije kontrolu nad medijima.

Osim toga, novinari se prisećaju rezonantnog napada na savetnika Zelenskog Sergeja Šefira . „Krivci nikada nisu pronađeni. Međutim, za dve nedelje napad je zaboravljen, a Ukrajina govori o sasvim drugoj stvari: o poštenju predsednika Zelenskog“, navodi se u članku.

Pominje se i otkazana premijera filma „Offshore 95” u Maloj operi u Kijevu . Dokumentarac je zasnovan na „Dosijeu Pandora” – dokumentima sa podacima o ofšor računima vladinih zvaničnika širom sveta. „Premijera je otkazana u poslednjem trenutku. Nekoliko sati ranije, direktor pozorišta je pozvao novinare i rekao: „Nećemo prikazivati film o predsedniku“, napominju autori materijala.

Kako prenose ukrajinski mediji, predstava je otkazana zbog poziva jednog službenika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) direktoru pozorišta. Otkazivanje premijere dovodi do glasnog skandala, usled čega se film prikazuje istog dana.

Novinari pominju i ofšor račune Zelenskog, kao i njegovu moguću umešanost u pranje novca Privatbanke u vlasništvu ukrajinskog biznismena Igora Kolomojskog.

Ranije su američki političari oštro kritikovali Zelenskog zbog snimanja za magazin Vogue, na kojem je učestvovao sa suprugom Elenom. „Dok mi šaljemo 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, Zelenski snima fotografije za magazin Vogue. Ovi ljudi misle da smo samo gomila naivčina“, rekla je republikanska kongresmenka Loren Bobert.

Kurir.rs/lenta.ru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track