AMERI UDARILI I NA NAVODNU PUTINOVU LJUBAVNICU: Alina Kabajeva na listi sankcionisanih građana Rusije!
Foto: Printskrin/Jutjub

drama

AMERI UDARILI I NA NAVODNU PUTINOVU LJUBAVNICU: Alina Kabajeva na listi sankcionisanih građana Rusije!

Planeta -

Sjedinjene države su danas na spisak sankcionisanih Rusa zbog invazije na Ukrajinu dodale ime bivše gimnastičarke Aline Kabajeve, navodne ljubavnice predsednika Vladimira Putina i jednog od najvećih svetskih proizvođača čelika.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je Kabajeva danas na čelu Nacionalne medijske grupe, koja obuhvata televiziju, radio stanice i štampane medije. Putin je negirao da je imao romantičnu vezu sa Kabajeovim.

Sankcionisani su i jedan od najvećih svetskih proizvođača čelika MMK i većinski vlasnik i predsednik borda direktora Viktor Filipovič Rašnjikov, saopštilo je američko ministarstvo. On dodaje da je MMK jedan od najvećih poreskih obveznika u Rusiji i veliki izvor prihoda ruske vlade.

Na spisak sankcionisanih lica dodata su i dva filijala MMK-a, od kojih se prvo nalazi u Rusiji, a drugo u Turskoj.

Američki Stejt department saopštio je u utorak da uvodi vizna ograničenja za 893 ruska zvaničnika i pripadnika vojske zbog njihove uloge u agresiji na Ukrajinu. Takođe sankcioniše 31 stranog zvaničnika iz zemalja koje nisu navedene, ali podržavaju rusku aneksiju Krima.

Stejt department takođe uvodi sankcije za 24 ruske odbrambene i tehnološke kompanije da bi „dodatno izolovali rusku odbrambenu i tehnološku industriju i ograničili rusku ratnu mašinu“, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken u odvojenom saopštenju.

Na listi su i tri ruska biznismena koje Stejt department optužuje da su pomagali Putinu. Jedan od tih pripadnika ruske elite je Andrej Gurjev, bliski Putinov saveznik koji je nekada bio član ruske vlade.

Pod sankcijama je i jahta AlfaNero, registrovana na Kajmanskim ostrvima, koju je Gurjev navodno kupio za 210 miliona dolara 2014. Ruska ambasada u Vašingtonu nije bila odmah dostupna za komentar, dodaje Rojters.

Vašington je u utorak saopštio da je osujetio pokušaj izbegavanja sankcija nekih velikih finansijskih institucija, uključujući i onu u vlasništvu ruske Federalne agencije za upravljanje državnim nekretninama.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, SAD i njeni saveznici su uveli niz rundi sankcija Rusiji, među kojima su i Putinovi najveći zajmodavci.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track