Najnovije vesti

SAD PONOVO ŠALJE VOJNU POMOĆ UKRAJINI VREDNU MILIJARDU DOLARA?! Evo šta će on da sadrži
Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG, EPA/RONALD WITTEK

navodi rojtersa

SAD PONOVO ŠALJE VOJNU POMOĆ UKRAJINI VREDNU MILIJARDU DOLARA?! Evo šta će on da sadrži

Planeta
12:40h

Američka vlada navodno priprema najveću donaciju oružja Ukrajini do sada, a zvaničnici su spremni da odobre još milijardu dolara vojne pomoći, uključujući napredne raketne sisteme i dodatnu municiju.

Novi paket pomoći mogao bi da bude objavljen već sledeće nedelje, preneo je Rojters u petak, pozivajući se na tri neimenovana zvaničnika.

Time bi ukupna američka bezbednosna pomoć Kijevu dostigla skoro 10 milijardi dolara otkako je Rusija poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, prenosi RT.

Iako su zvaničnici rekli da predsednik SAD Džo Bajden tek treba da zvanično potpiše donaciju, trenutni predlog bi predviđao isporuku oružja u Kijevu vrednu milijardu dolara, uključujući dodatnu municiju za raketni sistem HIMARS, rakete zemlja-vazduh NASAMS i do 50 oklopnih transportera M113.

NASAMS
NASAMSfoto: Youtube/Forces News

U ponedeljak je najavljen odvojen paket vojne pomoći Ukrajini, vredan oko 550 miliona dolara, a sadržao je i raketne sisteme HIMARS.

HIMARS
HIMARSfoto: Profimedia

Vašington je do sada u Ukrajinu poslao ukupno 16 sistema HIMARS, platformi većeg dometa sposobne da gađaju ciljeve unutar ruske teritorije.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/RT

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja