TREBALO BI DA POČNITE DA SE NAVIKAVATE NA OVO: Kina završava vojne vežbe i najavljuje nove, Tajvan odgovara svojim VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

tenzije na indopacifiku

TREBALO BI DA POČNITE DA SE NAVIKAVATE NA OVO: Kina završava vojne vežbe i najavljuje nove, Tajvan odgovara svojim VIDEO

Planeta -

Kina bi danas trebalo da završi svoje kontroverzne vojne vežbe oko Tajvana koje su značajno povećale tenzije u regiji.

Tajvanska vojska saopštila je da je u subotu u kineskim vežbama učestvovalo 20 kineskih aviona i 14 brodova, a da su dronovi ponovo primećeni iznad ostrva Kinmen koji je pod tajvanskom upravom.

Ostrvo se nalazi samo 10 kilometara od lučkoga grada Ksiamena na kineskom kopnu. Prema ričima stručnjaka, nije bilo kineskih preleta ostrva poznatog i kao Kvemoj od 1950ih.

Peking je pokrenuo manevre kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajpeju, uprkos oštrim upozorenjima Kine da to ne čini.

Vežbe predstavljaju najveći kineski prikaz vojne snage od raketnih vežbi izvedenih 1990ih koje su podstakle Sjedinjene Države da pošalju dva nosača aviona u Tajvanski moreuz.

Kina tvrdi da je Tajvan deo njene teritorije i zapretila je da će silom vratiti ostrvo ako pokuša da proglasi nezavisnost. Tajvan sebe već duže vreme smatra nezavisnom državom.

Peking je danas najavio da će od 8. avgusta do 8. septembra održati nove vojne vežbe u blizini južnog dela Žutog mora i Bohaija, kod Južne Koreje.

Fokus tih koordinisanih pomorskih i vazduhoplovnih vežbi biće, kako navode iz kineske vojske, testiranje kapaciteta za kopnene i dalekosežne vazdušne napade.

Tajpej je reagovao na te vesti i njihovi mediji su preneli da će tajvanska vojska u utorak i četvrtak izvesti artiljerijske vežbe sa bojevom municijom u južnom okrugu Pingtung, kao odgovor na kineske vežbe.

Agencija AP prenela je, pozivajući se na anonimni izvor, da će vežbe uključivati snajperiste, borbena vozila, oklopna vozila kao i jurišne helikoptere.

U međuvremenu, tajvansko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da su letovi kroz njihov vazdušni prostor nastavljeni jer većina obaveštenja o kineskim vojnim vežbama u blizini ostrva "više nije na snazi".

Međutim, ministarstvo je u saopštenju navelo da će Tajvan nastaviti da usmerava avione i brodove dalje od kineske vojne vežbe u blizini svoje istočne obale do ponedeljka ujutru.

Tajvansko veće za kopnene poslove (MAC) pozvalo je vlasti u Pekingu da "pokažu suzdržanost i odmah zaustave sva svoja ratoborna ponašanja".

"Vežbe blizu glavnog tajvanskog ostrva će postati norma", rekao je Koh Frans presu.

Sa ovim je postavljen novi presedan i sada ćemo samo gledati podizanje lestvice na još jedan nivo za buduće vežbe ovog obima i intenziteta, dodao je on.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track