IDEMO OPET: Peking počinje NOVE vojne vežbe oko Tajvana sa ciljem "vežbanja napada na američke snage", Tajpej najavio svoje vežbe
Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

tenzije ne popuštaju

IDEMO OPET: Peking počinje NOVE vojne vežbe oko Tajvana sa ciljem "vežbanja napada na američke snage", Tajpej najavio svoje vežbe

Planeta -

Kina je danas najavila nove vojne vežbe oko Tajvana, nastavljajući da vrši pritisak na samoupravno ostrvo i njegove saveznike u Vašingtonu.

Peking je saopštio da će kineske snage u ponedeljak izvesti vežbe borbe protiv podmornica i morskih napada, bez davanja preciznog datuma završetka.

Nove vežbe usledile su nakon što su sinoć završene četvorodnevne vežbe sa bojevom municijom tokom kojih je Kina prvi put ispalila balističke rakete iznad ostrva.

Administracija Si Đinpinga navela je da su vežbe odgovor na prošlonedeljnu posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi ostrvu.

Džon Kirbi, koordinator američkog Saveta za nacionalnu bezbednost, osudio je vežbe kao "neodgovoran“ i "provokativan“ potez koji je osmišljen da naruši mir u regionu.

U okviru vežbi – koje su kineski državni mediji nazvali probom za invaziju – desetine aviona i brodova prešlo je "meridijansku liniju" koja razdvaja Tajvan od Kine u centru Tajvanskog moreuza.

Nastavak vežbi u ponedeljak izazvao je strahovanja da se Kina možda priprema za kontinuiranu kampanju pritiska na ostrvo, za koje je Si Đinping obećao da će se "ponovno ujediniti" sa kopnom.

"Istočno krilo kineske narodnooslobodilačke armije (PLA) nastavilo je da izvodi praktične zajedničke vežbe i obuku u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan“, saopštila je vojska.

Vežbe su, kako je saopštila istočna komanda PLA, "fokusirane na organizovanje zajedničkih protivpodmorničkih i morskih jurišnih operacija“.

Tajpej je osudio Peking zbog produženja vežbi.

"Kineske provokacije i agresija naštetile su statusu kvo u Tajvanskom moreuzu i podigle tenzije u regionu“, navodi se u saopštenju ostrvskog ministarstva spoljnih poslova.

Peking bi danas trebalo da izvede vežbe sa bojevom municijom u delovima Južnog kineskog i Žutog mora.

Sa druge strane, tajvanska vojska je saopštila da će održati svoje vežbe na jugu Tajvana u utorak i četvrtak.

"Vežbaćemo kontra poteze protiv simuliranih neprijateljskih napada na Tajvan“, rekao je za AFP Lu Voei-jie, portparol Osmog armijskog korpusa.

Oni će uključiti raspoređivanje stotina vojnika i oko 40 topova haubica, saopštila je vojska.

Tajvan tvrdi da nijedan kineski avion ili brod nije ušao u tajvanske teritorijalne vode tokom vežbi. Ali da bi pokazala koliko je blizu obalama Tajvana, kineska vojska je objavila snimak pilota vazduhoplovstva koji snima obalu i planine ostrva iz svoje kabine.

Istočna komanda je takođe podelila fotografiju za koju se navodi da je ratni brod u patroli sa obalom Tajvana koja se vidi u pozadini.

Balističke rakete ispaljene su iznad glavnog grada Tajvana tokom vežbi prošle nedelje, prenose kineski državni mediji.

Obim i intenzitet kineskih vežbi – kao i njeno povlačenje iz ključnih pregovora sa SAD o klimi i odbrani – izazvali su gnev u Sjedinjenim Državama i na Zapadu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je Vašington "odlučan da se ponaša odgovorno" kako bi izbegao veliku globalnu krizu.

Ali Peking je u ponedeljak branio svoje ponašanje kao "čvrsto, snažno i odgovarajuće“ američkoj provokaciji.

"(Mi) samo izdajemo upozorenje počiniocima“, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom brifingu, obećavajući da će Kina "snažno razbiti iluziju tajvanskih vlasti o sticanju nezavisnosti preko SAD“.

"Pozivamo SAD da ozbiljno razmisle i odmah isprave svoje greške", poručeno je iz Pekinga.

Stručnjaci kažu da su vežbe otkrile da kineska vojska sve više ima poverenja u svoje sposobnosti da izvrši iscrpljujuću blokadu ostrva i spreči američke snage da dođu u pomoć Tajvanu.

"U nekim oblastima, PLA bi čak mogla da nadmaši američke kapacitete“, rekao je za AFP Grant Njušam, istraživač na Japanskom forumu za strateške studije i bivši oficir američke mornarice.

"Ako je bitka ograničena na područje oko Tajvana, današnja kineska mornarica je opasan protivnik – a ako Amerikanci i Japanci iz nekog razloga ne intervenišu, stvari bi bile teške za Tajvan“, dodao je on.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track