KISELO GROŽĐE Italija tužila Sloveniju zbog balzamiko sirćeta: Uništavate nam tradiciju sa vašim voćnim vinskim sirćetom!
Foto: Printscreen/YouTube

nezakoniti napadi

KISELO GROŽĐE Italija tužila Sloveniju zbog balzamiko sirćeta: Uništavate nam tradiciju sa vašim voćnim vinskim sirćetom!

Planeta -

Italijanska vlada pokrenula je prekršajni postupak protiv Slovenije u pokušaju da odbrani autentičnost svog čuvenog, geografski zaštićenog balzamiko sirćeta.

Odnosi dve zemlje su se pogoršali prošle godine kada je Slovenija obavestila Evropsku komisiju o svojim planovima da "standardizuje” svoju proizvodnju sirćeta, u suštini nastojeći da na tržište plasira bilo koje vinsko sirće pomešano sa koncentrovanim voćnim sokom kao "balzamiko sirće”.

Termin "aceto balsamico di Modena" (balzamiko sirće iz Modene) postoji od 2009. godine i mogu ga koristiti samo proizvođači u Modeni i regionu Emilija-Romanja.

Italija smatra da je potez Slovenije pretnja tradiciji njenog vrhunskog balzamiko sirćeta iz Modene i tržištu vrednom oko milijardu evra.

Bitka za balzamiko sirće postala je prioritet vlade koju predvodi premijer Mario Dragi, koja je dala zeleno svetlo državnom tužiocu da pokrene postupak. Prvi korak zahteva konsultacije sa komisijom pre nego što se slučaj, ako je potrebno, iznese pred sud Evropske unije (CJEU).

"Posle meseci čekanja i brige, konačno vidimo tračak svetlosti“, rekla je Mariangela Grosoli, predsednica konzorcijuma za zaštitu balzamičnog sirćeta iz Modene.

Italijanski ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli rekao je prošle godine da je zaštita italijanskog vina i hrane prioritet i da će vlada učiniti sve da odbrani proizvode zemlje od "nezakonitih napada".

Međutim, ostaje da se vidi koliko će Italija biti uspešna protiv Slovenije. Italijanski proizvođači balzamiko sirćeta su 2019. godine izgubili pravni zahtev da spreče nemačku kompaniju da koristi nazive "aceto" ili "aceto balsamico" za plasiranje svojih proizvoda od sirćeta. Nemački biznis je svoje proizvode označavao terminima balsamico i Deutscher balsamico (nemački balsamiko).

Međutim, Evropski sud je odlučio da zaštićeni termin "aceto balsamico di Modena ne obuhvata upotrebu negeografskih pojedinačnih termina“. Sud je utvrdio da je naziv "aceto" uobičajen i da je "balsamico" pridev koji se obično koristi kao referenca na sirće gorko-slatkog ukusa. Stoga, iako zaštitni znak "aceto balsamico di Modena" mogu da koriste samo proizvođači u određenom geografskom području, nije bilo takvih ograničenja samo za "aceto balsamico".

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track