KO JE OTKUCAO DONALDA TRAMPA? Evo kako je došlo do upada FBI na njegovo imanje na Floridi? VIDEO
Foto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

Drama

KO JE OTKUCAO DONALDA TRAMPA? Evo kako je došlo do upada FBI na njegovo imanje na Floridi? VIDEO

Planeta -

Federalni istražitelji pretražili su kuću Donalda Trampa u Mar-a-Lagu u Palm Biču nakon što im je doušnik rekao da možda čuva poverljive zapise u svom privatnom klubu, piše Volstrit džurnal.

Pretres u ponedeljak je, kako se izveštava, usledio dva meseca nakon što su zvaničnici saveznih organa za sprovođenje zakona došli u Mar-a-Lago da razgovaraju o kutijama vladinih dokumenata koji su tamo bili uskladišteni.

Federalne vlasti su pretresle Trampovu prostranu rezidenciju na jugu Floride nakon što su dobili nalog za traženje poverljivih dokumenata i zapisa Bele kuće za koje je američko ministarstvo pravde smatralo da ih je Tramp držao nezakonito, izjavila su dva izvora za Gardijan.

U nalogu, koji su izvršili agenti FBI, navodi se da je ova istraga koja uključuje Trampa strogo krivična istraga.

Izvori su rekli da su zvaničnici ministarstva pravde postali zabrinuti da se ovi zapisi nezakonito drže u Mar-a-Lagu nakon nedavnih razgovora vladinih advokata sa Trampovim pravnim timom. Pretres rezidencije bivšeg predsednika bez presedana označio je vrhunac borbe između Trampa i njegovog otvorenog prezira prema Zakonu o predsedničkoj evidenciji iz 1978. godine – koji nalaže čuvanje službene evidencije – i stranaka koje su imale zadatak da poštuju taj zakon.

Potraga i izveštaji o doušniku za FBI u ili oko Trampovog najužeg kruga izazvali su osudu Trampovih lojalista, koji su potragu uokvirivali partizanskim terminima – i koristili je kao poziv na akciju za prikupljanje sredstava i mobilizaciju birača za novembarske izbore.

Ekstremistička krajnje desničarska kongresmenka iz republikanske Gruzije Mardžori Tejlor Grin ismevala je sve potencijalne doušnike kao „izdajnike“.

„Sada znamo da je u Mar-a-Lagu postojao doušnik FBI-ja, ko je to i koliko je drugih doušnika FBI-a svakodnevno oko predsednika Trampa, radi u njegovim klubovima, radi u Mar-a-Lagu, ili možda Bedminster ili u njegovom osoblju?" Grin je rekla u svojoj veb emisiji, prenosi Nevsveek.

Izveštaj Žurnala beleži diskusije između zvaničnika ministarstva pravde i Trampovih advokata o ovim zapisima. Dana 3. juna, visoki zvaničnik ministarstva pravde i tri agenta FBI-a došli su u Trampovu kuću u Mar-a-Lagu „da razgovaraju o kutijama sa državnim dokumentima koji se nalaze u podrumskoj prostoriji za skladištenje zajedno sa odelima, džemperima i cipelama za golf“.

Činilo se da Tramp i njegov tim nisu bili svesni moguće težine situacije tokom ovog sastanka, navodi list. „Bivši predsednik je čak ušao na sastanak 3. juna u Mar-a-Lagu, rukovajući se“, piše Žurnal. Izvor je za Žurnal rekao da je Tramp rekao: „Cenim posao koji radite... sve što vam treba, javite nam.

FBI je poslao poruku nekoliko dana kasnije tražeći da se na vrata skladišta postavi sigurnija brava. „Međutim, u narednim nedeljama, neko upoznat sa sačuvanim papirima rekao je istražiteljima da u privatnom klubu možda ima još poverljivih dokumenata“, piše Žurnal.

Potencijalno prisustvo ovih zapisa usledilo je nakon što je Nacionalni arhiv uklonio 15 kutija ranije ove godine. Zvaničnici u ministarstvu pravde bili su skeptični da je Trampov tim bio otvoren u vezi sa zapisima koji su još uvek bili u njegovoj kući, rekao je izvor za novine.

Nalog za ovu pretres aludirao je na Zakon o predsedničkoj evidenciji i potencijalno kršenje zakona koji reguliše poverljivu evidenciju, navodno je rekao Trampov advokat. Tramp nije ni obelodanio ovaj nalog niti je razgovarao o dokumentima koje su uklonili federalni agenti.

Kevin Makarti, vođa republikanske manjine u Predstavničkom domu, rekao je da je ministarstvo pravde došlo u „nepodnošljivo stanje naoružane politizacije“. Kada republikanci ponovo osvoje Dom, Mekarti je rekao da će vršiti nadzor nad ministarstvom pravde – upozorivši glavnog tužioca Merika Garlanda da „sačuva vaše dokumente i očisti vaš kalendar“.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track