10:06

DIPLOMATA AĆIMOVIĆ UPOZORAVA: NUKLEARNA KATASTROFA koja je moguća u Zaporožju bila bi u rangu 9 Černobilja! RUSKI IMAJU OVAJ CILJ

međunarodna kriza u Ukrajini

DIPLOMATA AĆIMOVIĆ UPOZORAVA: NUKLEARNA KATASTROFA koja je moguća u Zaporožju bila bi u rangu 9 Černobilja! RUSI IMAJU OVAJ CILJ

Planeta -

Sto sedamdeseti dan rata u Ukrajini. Brod za prevoz žitarica, koji je trebalo da krene iz ukrajinske luke Černomorsk, nije mogao da isplovi zbog loših vremenskih uslova.Stari kontinent suočava se sa sve većom neizvesnošću snabdevanja energentima i drži rekordno visoke cene gasa, uglja, a posebno struje.

1 / 6 Foto: Twitter/Nikopolgram

Borbe se nastavljaju u regionu Donjecka. Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju za ugrožavanje bezbednosti najveće nuklearne centrale u Evropi. Na zahtev Moskve zaseda Savet bezbednosti UN povodom situacije u elektrani Zaporožje. Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) osudili su rusko preuzimanje kontrole nad nuklearnom elektranom, te pozvali Rusiju da "odmah vrati punu kontrolu" nad elektranom Ukrajini.Zemlje Evropske unije više neće moći da uvoze ruski ugalj. Taj embargo je okosnica petog briselskog paketa sakcija dogovorenog još u aprilu, i od sada će se primenjivati.

Gosti Kurir televizije bili su Draško Aćimović, karijerni diplomata i Deana Pavlović, urednica Televizije srpske dijaspore, koja nam se javila iz Bona.

Draško Aćimović
foto: Kurir Televizija

- Neuspesi ili planovi koje ruska vojska nije uspela da izdejstvuje sada se ostvaruju. Imamo vrlo ozbiljnu situaciju oko nuklearne centrale u Zaporožju. Cilj je ostao isti, da se uskrati električna energija Ukrajini. Nuklearna nesreća koja bi mogla da se desi bila bi u rangu, i to samo ova dva (2) reaktora koja su u radu, 9 Černobilja. Sad zamislite šta to znači - rekao je Draško Aćimović, karijerni diplomata i dodao:

Draško Aćimović
foto: Kurir Televizija

- Drugi scenario je da će doći do protoka te negativne radijacije. I u zavisnosti od vetra, vrlo lako može krenuti u bilo kom pravcu - zaključio je Aćimović.

A kada smo kod električne energije sa druge strane vlasti nemačkog grada Kelna odlučile su da se zbog krize u snabdevanju energentima izazvane ratom u Ukrajini ove nedelje rasveta javnih zgrada, uključujući i poznatu turističku atrakciju - kelnsku katedralu, gasi u 23 sata.

Deana Pavlović
foto: Kurir Televizija

- Očekuju se restrikcije struje, koje dugo i najavljuju. Prvo je počelo u Hanoveru sa isključivanjem javne rastvete. Međutim, interesantno je da ovde u Bonu i u Kelnu to nije na nivou grada već se dogovore predsednici kućnih saveta da se u toj i toj zgradi isključuje struja - ispričala je novinarka Deana Pavlović.

Više o ovoj temi POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

10:06

DIPLOMATA AĆIMOVIĆ UPOZORAVA: NUKLEARNA KATASTROFA koja je moguća u Zaporožju bila bi u rangu 9 Černobilja! RUSKI IMAJU OVAJ CILJ

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:35

ZELENSKI U PANICI, NAPRAVIO POGREŠAN KORAK! Antić za Kurir TV: Potez predsednika Ukrajine GOVORI O TRENUTNOM STANJU MORALA DRŽAVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track