BILO BI BOLJE DA ZAČEPI USTA, NEGO DA PRIČA GLUPOSTI: Kimova sestra obrušila se na predsednika Južne Koreje i sasula bujicu uvreda
Foto: Printscreen YouTube

Oštra pretnja sa severa

BILO BI BOLJE DA ZAČEPI USTA, NEGO DA PRIČA GLUPOSTI: Kimova sestra obrušila se na predsednika Južne Koreje i sasula bujicu uvreda

Planeta -

Kim Jo Džong sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una i jedna od visokih zvaničnika vladajuće Radničke partije obrušila se na predsednika susedne Južne Koreje i odbacila predlog Seula ekonomska pomoć, ako se Pjongjang zauzvrat dobrovoljno odrekne nuklearnog naoružanja i tu ideju nazvala "apsurdnim snom".

Kim je žestoko osudila južnokorejskog predsednika Ioon Suk Ieola u komentarima koje su preneli državni mediji u četvrtak, kritikujući ga zbog nedavnog govora kojim je obeležen kraj japanske okupacije poluostrva 1945. godine, u kojem je takođe predložio „hrabar“ plan za „denuklearizacija” Severne Koreje.

Kim Jo Jong, sestra, Kim, Kim Džong un
foto: Printscreen YouTube

„Bilo bi povoljnije da njegov imidž začepi usta, nego da priča gluposti jer nije imao ništa bolje da kaže“, rekla je ona, dodajući „ovo govorim samo danas jer izgleda da Jug veoma želi da sazna naše reakcije.”

„Niko ne menja svoju sudbinu za kukuruzni kolač“, dodala je ona, a onda nastavila

„Smeli plan“ nije nov, već replika „denuklearizacije“ koju je pokrenuo izdajnik Li Mjung Bak pre 10-ak godina“, nastavila je ona.

„Činjenica da je [Jun] kopirao ovu politiku prema severu, koja je bačena na smetlište istorije, i nazvao je 'hrabrim planom' pokazuje da je on zaista budala.

Šta je Seul ponudio

Ponuda Seula bi uključivala „veliku“ pomoć u hrani i finansiranje za razvoj električne mreže i distributivne infrastrukture Severne Koreje, kao i projekte za modernizaciju morskih luka i aerodroma kako bi se olakšala trgovina, kaže Jun. On je tvrdio da bi Južna Koreja takođe mogla da pomogne u poljoprivrednoj proizvodnji i zdravstvenim uslugama na severu, obećavajući „međunarodna ulaganja i finansijsku podršku“ u tim oblastima.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track