RUSKI MIGOVI 31 UPALI U FINSKU: Borbeni avioni leteli na ZAPAD! Vlasti u Helsinkiju pokrenule HITNU istragu
Foto: Profimedia

PROVOKACIJA

RUSKI MIGOVI 31 UPALI U FINSKU: Borbeni avioni leteli na ZAPAD! Vlasti u Helsinkiju pokrenule HITNU istragu

Planeta -

Ministarstvo odbrane Finske saopštilo je da postoji sumnja da su dva ruska borbena aviona tipa MiG-31 u četvrtak narušila vazdušni prostor te zemlje.

"Dva ruska lovca MiG-31 osumnjičena su da su narušili vazdušni prostor, nad Finskim zalivom kod Porvova, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane te zemlje i dodalo da se navodni incident dogodio oko 9.40 sati po lokalnom vremenu i da je trajao ukupno dva minuta koliko su ruske letelice bile u finskom vazdušnom prostoru.

Takođe, dodato je i da su avioni leteli prema zapadu oko jedan kilometar unutar finske teritorije, pre nego što su se vratili nazad, rekao je portparol ministarstva odbrane.

Finske vlasti su saopštile i da je granična služba te zemlje pokrenula istragu o ovom slučaju.

Rusko ministarstvo odbrane se za sad nije oglašavalo o ovom incidentu.

Ovde valja podsetiti da Finska sa Rusijom deli granicu koja je duga 1.300 km i na kojoj nije bilo problema, sve dok krajem maja Finska nije odlučila da zajedno sa Švedskom posle ruske invazije na Ukrajinu uđe u NATO pakt. Finske vlasti su saopštile i da je Rusija više puta pokušala da na različite načine ometa pristupanje te skandinavske zemlje u severoatlansku alijansu.

Inače, valja podsetiti da je upad ruskih borbenih aviona usledio nekoliko dana pošto je tu zemlju pogodila afera aktuelne finske premijerke Sane Marin kada su isplivali snimci sa jedne žurke, gde se tvrdi da je ona navodno konzumirala alkohol i narkotike zbog čega se u toj državi podigla poprilična prašina. Aktuelna premijerka, ako Turska ratifikuje pristupanje te zemlje u NATO ostaće će upamćena u istoriji te skandinavske zemlje kao žena koja je prekinula višedecenijsku vojnu neutralnost.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track