DA LI JE OVO SLOM RUSKOG PONOSA? Ukrajina dronovima udarila na Krim, šta se dešava sa Crnomorskom flotom?
Foto: Printscreen/Twitter

analiza

DA LI JE OVO SLOM RUSKOG PONOSA? Ukrajina dronovima udarila na Krim, šta se dešava sa Crnomorskom flotom?

Planeta -

Zapadni zvaničnici tvrde da ukrajinski napadi na ruske položaje na poluoostrvu Krim psihološki i operativno utiču na ruske snage.

Eksplozije u vazdušnoj bazi Saki koji su se dogodilo 9. avgusta i drugi napadi van funkcije su stavili više od pola borbenih aviona Crnomorske flote Ruske ratne mornarice, prenosi BBC.

Crnomorska flota ima bogatu istoriju, međutim za sada se tokom rata u Ukrajini koji je u subotu ušao u svoj 178. dan baš i nije proslavila.

Ukrajina je predvodnicu flote, raketnu krstaricu Moskvu, potopila u aprilu.

Moskva i njena posada od 510 članova predvodili su pomorske napade na Ukrajinu i njeno potapanje bila velika simbolička ili vojna pobeda za Kijev.

Rusi su tada rekli da je municija koja se nalazila na brodu neočekivano i neobjašnjivo eksplodirala te da je Moskva potonula dok ga ju je tegljač vukao prema obližnjoj luci kako bi se tamo sanirala šteta koju je prouzrokovala eksplozija.

Crnomorska je flota novi poraz doživela u junu, kada su Ukrajinci bombardovali ruske vojnike stacionirane na Zmijskom ostrvu, manjem ostrvu u Crnom moru koji se nalazi nedaleko od ukrajinske luke Odesa, a koji su Rusi zauzeli prvog dana rata.

Ukrajinski su vojnici tokom poslednjih nekoliko nedelja više puta napali luke na Krimu u kojima su se nalazili brodovi i vojnici Crnomorske flote.

Najmanje osam borbenih aviona uništeno je u spomenutom napadu na bazu Saki.

Turisti koji su letovali na Krimu poluostrvo su napustili čim su videli kako gusti dim suklja iz baze. Krim je rat dotad u većoj meri bio zaobišao.

BBC prenosi da su ulice koje vode prema gradu Kerču na istoku poluostrva u danima nakon napada bile pune automobila.

Ukrajina je i pre i posle napada na Saki bila udarila na Krim koji je Rusija aneksirala 2014. godine.

Rusi su u julu rekli da ukrajinski dronovi grad Sevastopolj napali u trenutku kada se tamo odvijalo slavlje u čast Mornarice te da je ono zbog napada prekinuto. U skladištu municije na otoku eksplozije su se mogle čuti u utorak, 16. kolovoza.

Anton Gerašenko, savetnik ukrajinskog ministra spoljnih poslova, obavio je u subotu na Tviteru da je lokalno stanovništvo prijavilo da je čulo eksplozije u blizini sedišta Crnomorske flote na Krimu.

Zapadni zvaničnici medijima rekli da su eksplozije na Krimu koje su videle na hiljade ruskih turista imale veliki psihološki uticaj na Moskvu. Prethodno se smatralo da Ukrajina ne može da napden Krim. Zapadni zvaničnici koji su želeli d aostanu anonimni rekli su da je Crnomorska flota svedena na obalnu flotilu koja mora da se ponaša puno opreznije nego pre.

Dodali su da je malo verovatno da će Rusija unutar nekog kraćeg roka napasti Odesu.

Ruski državni mediji su u sredu izvestili da je donedavni zapovednik Crnomorske flote Igor Osipov smenjen te da je na njegovo mesto došao Viktor Sokolov. Sokolov je nedavno rekao da će flota kasnije ove godine dobiti 12 novih plovila te nove letjelice i kopnena vozila.

Ruska državna novinska agencija TASS napisala je da je Sokolov utvrdio da je Flota do sada u ratu u Ukrajini izvršila sve zadatke koje je dobila.

Guverner Sevastopolja Mikhail Ravožev potvrdio je napad.

U Sevastopolju je dron pao na krov sedišta Crnomorske flote, saopštio je Razvožajev.

-Ja sam u štabu flote. Pre 25 minuta, dron je udario u krov. Nažalost, nije oboren, bio je nisko. Nije bilo žrtava, napisao je Razvožajev na Telegram kanalu.

Nakon ovog posta, oglasio se ponovo na Telegramu i napisao:

- Pojašnjenje: PVO sistem je razneo dron. Oborili su bespilotnu letelicu tačno iznad sedišta flote. Pao je na krov i zapalio se. Bravo momci, dodao je, ne preciziravši da li se radi o istom ili drugom dronu.

Malo kasnije se oglasio i lider Krima Sergej Aksojnov, koji je na svom Telegram kanalu objavio da je PVO sistem delovao i da je oborio dron, dodajući da nije bilo žrtava, prenosi TASS.

-Protivvazdušna odbrana aktivirana je u subotu ujutru na zapadnom Krimu, meta je uništena bez prijavljenih žrtava ili štete, rekao je Aksjonov, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Policija je blokirala ulaze u zgradu, a lokalnom stanovništvu se savetuje da ostane kod kuće, ako je moguće, navodi ruska agencija.

U poslednjem napadu na sedište ruske Crnomorske flote 31. jula, šest osoba je povređeno kada je dron napunjen eksplozivom udario u ovaj objekat, podseća TASS.

''Ukrajinske oružane snage pružile Rusima neverovatno veče''

TASS je citirao lokalnog zvaničnika koji je rekao da su ruske protivvazdušne snage oborile šest ukrajinskih dronova koji su izveli napad na Novu Kahovku, istočno od grada Hersona. Ukrajina kaže da je ponovno zauzimanje Hersona jedan od njenih glavnih prioriteta.

Zvaničnik na Krimu je rekao da je tamošnja odbrana takođe oborila neutvrđeni broj dronova iznad Sevastopolja.

- Ukrajinske oružane snage pružile su Rusima neverovatno veče, rekao je Serhij Klan, član Hersonskog regionalnog saveta, koji su raspustile ruske okupacione snage, prenosi Index.hr.

Prethodne noći na Krimu je prijavljeno nekoliko eksplozija, uključujući i one u blizini Sevastopolja, sedišta ruske Crnomorske flote.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/BBC/Jutarnji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track