RUSIJA TRI PUTA TOKOM RATA KORISTILA HIPERSONIČNE RAKETE KINŽAL! Šojgu priznao: Neuporedive su
Foto: Profimedia / Russian Defence Ministry / TASS

hvalio ih i putin

RUSIJA TRI PUTA TOKOM RATA KORISTILA HIPERSONIČNE RAKETE KINŽAL! Šojgu priznao: Neuporedive su

Planeta -

Rusija je ispalila hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) tri puta tokom, kako ih Moskva naziva, "posebne vojne operacije" u Ukrajini, rekao je danas ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Rakete Kinžal deo su niza novog hipersoničnog oružja koje je predsednik Vladimir Putin predstavio 2018. u govoru u kojem je rekao da mogu da pogode gotovo svaku tačku na svetu i da izbegnu protivraketni štit koji je izgradio SAD.

Kinžal
Kinžalfoto: screenshot Youtube/ИНТЕРЕСНЫЕ ФАКТЫ

Šojgu je, govoreći na državnoj televiziji, rekao da su se rakete pokazale korisnim u gađanju ciljeva visoke vrednosti u sva tri slučaja, pohvalivši ih kao neuporedive i da ih je gotovo nemoguće oboriti dok lete.

-Ispalili smo ih tri puta tokom posebne vojne operacije, rekao je Šojgu u intervjuu emitiranom na državnoj televiziji Rosija 1.

-I tri puta je pokazala briljantne karakteristike, dodao je.

Kinžal
Kinžalfoto: EPA / ALEXEI DRUZHININ / Sputnik/ Kremlin

Rusija je prvi put upotrebila Kinžal u Ukrajini otprilike mesec dana nakon što je poslala desetine hiljada vojnika na teritoriju Ukrajine, gađajući veliko skladište oružja u zapadnoj ukrajinskoj regiji Ivano-Frankivsk.

Ove nedelje rusko ministarstvo odbrane saopštiloe da su tri ratna aviona MiG-31E opremljena raketama Kinžal premeštena u Kalinjingradsku regiju, rusku eksklavu na baltičkoj obali koja se nalazi između članica NATO-a i Evropske unije Poljske i Litvanije.

Na Dan ruske mornarice krajem prošlog meseca, Putin je najavio da će mornarica sledećih mjeseci dobiti ono što je nazvao "strašnim" hipersoničnim krstarećim raketama Cirkon.

Rakete mogu da putuju brzinom devet puta većom od brzine zvuka, nadmašujući protivvazušnu odbranu.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track