ŠOJGU NAJAVIO RECIPROCITET: Ako EU zabrani izdavanje viza Rusima, prestaćemo i mi Evropljanima! Uzvraćamo istom merom
Foto: Printscreen/Twitter

rampa

ŠOJGU NAJAVIO RECIPROCITET: Ako EU zabrani izdavanje viza Rusima, prestaćemo i mi Evropljanima! Uzvraćamo istom merom

Planeta -

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu najavio je da će Rusija istom merom odgovoriti na planove EU da obustavi izdavanje turističkih viza ruskim državljanima i prestane sa izdavanjem viza evropskim turistima.

„Ono što vidimo je jasna manifestacija nacističke politike, pošto visoki evropski zvaničnici zagovaraju rusofobičnu ideju o sprečavanju svih ruskih građana da uđu u zemlje EU“, rekao je Šojgu, a prenosi nemačka novinska agencija.

Estonija, Letonija, Litvanija i Češka već su odlučile da obustave ili ograniče izdavanje turističkih viza ruskim državljanima zbog ruske agresije u Ukrajini. Finska planira da u septembru drastično ograniči izdavanje viza Rusima, na isti način razmišljaju i Poljska i Danska.

Istovremeno, sve su veći pozivi za usvajanje ove mere na evropskom nivou. Očekuje se da će o tome razgovarati i ministri spoljnih poslova zemalja članica EU na neformalnom sastanku krajem meseca.

Ali po ovom pitanju za sada nema konsenzusa. Nemačka se posebno okleva sa ovom idejom, jer bi ona kaznila i one koji nisu krivi za postupke Kremlja.

Šojgu je zapretio da će Rusija istim merama odgovoriti na akcije evropskih zemalja na prvom „međunarodnom antifašističkom kongresu” održanom u blizini Moskve.

Kao uvodni govornik, ponovio je razloge zbog kojih je Rusija morala da napadne Ukrajinu. On je rekao da „nacionalistička politika rukovodstva u Kijevu uz podršku Zapada” već nekoliko godina napada rusku kulturu u Ukrajini, što predstavlja pretnju po rusku bezbednost.

Kurir.rs/RTV Slo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track