ŠOLC OPTUŽIO PUTINA: Pokrenuo je invaziju na Ukrajinu iz potpuno apsurnih razloga
Foto: AP/Mikhail Klimentyev, EPA/Andreas Gora

neće da prekida dijalog sa ruskim liderom

ŠOLC OPTUŽIO PUTINA: Pokrenuo je invaziju na Ukrajinu iz potpuno apsurnih razloga

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc optužio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je pokrenuo napad na Ukrajinu iz ''potpuno apsurdnih'' razloga.

-NATO nikada nije bio pretnja Rusiji, rekao je on u nedelju u Berlinu tokom javnog dijaloga na Danu otvorenih vrata savezne vlade.

Moskva već godinama optužuje NATO zbog širenja na istok na štetu ruskih interesa, prenosi Dojče vele.

Prema Šolcu, tokom razgovora pre početka rata u februaru, on je uveravao Putina da Ukrajina neće ući u NATO ''u narednih 30 godina''.

Šolc i Putin
Šolc i Putinfoto: Mikhail Klimentyev / AFP / Profimedia

Međutim, Putin je imao ''potpuno apsurdne'' ideje, rekao je Šolc.

Ruski predsednik mu je rekao, na primer, da Belorusija i Ukrajina zapravo ne treba da budu nezavisne države.

Šolc osuđuje Putinov imperijalizam

Olaf Šolc je siguran da je Vladimir Putin planirao ovaj rat mnogo pre nego što je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara.

-Ovo je rat koji je Putin, započeo, jasno sa namerom da osvoji susednu zemlju. Mislim da je to bio prvobitni cilj, rekao je Šolc upoređujući rusko delovanje sa ranim danima imperijalizma.

-Putin je zapravo imao ideju da flomasterom prevuče evropski pejzaž i onda kaže: ’Ovo je moje, a ovo je tvoje‘, rekao je Šolc i dodao da Nemačka to ne može da prihvati.

Šolc je, međutim, najavio da neće prekinuti dijalog sa Putinom.

Šolc brani isporuke oružja Ukrajini

U odgovoru bivšem generalu Bundesvera Klausu Vitmanu, koji je pitao zašto Nemačka ne isporučuje oklopne transportere Ukrajini, Šolc je naveo isporuke drugih vrsta naoružanja koje su se već odvijale i koje su još planirane.

-Nemačka isporučuje mnogo naoružanja i u međuvremenu je u procesu snabdevanja najsavremenijom i efikasnijom opremom, naglasio je Šolc.

Ali radi se i o tome da se ''osigura da ne dođe do eskalacije rata''.

Šolc se osvrnuo na isporuke protivvazdušnih tenkova Gepard, Pancer haubica 2000 i višecevnih raketnih bacača, kao i planirane isporuke PVO sistema Iris-T i artiljerijskog radara Kobra.

-Biće tamo uskoro, uverava.

Nemačka će nastaviti da pruža Ukrajini ono što joj je potrebno za odbranu, rekao je Šolc.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/DW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track