ZA RAT PROTIV RUSKIH TENKOVA, ARTILJERIJE I SKLADIŠTA: Amerikanci u Ukrajinu šalju 10 dronova kamikaza SVIČBLEJD 600!
Foto: Printscreen YouTube

naoružavanje

ZA RAT PROTIV RUSKIH TENKOVA, ARTILJERIJE I SKLADIŠTA: Amerikanci u Ukrajinu šalju 10 dronova kamikaza SVIČBLEJD 600!

Planeta -

U novom paketu vojne pomoći Ukrajini, SAD najavljuju isporuku deset dronova Svitchblade 600. odnosno dronova kamikaza, koji, za razliku od ranije isporučenih dronova Svitchblade 300, imaju veći domet i mnogo moćniju bojevu glavu, a namenjeni su za uništavanje neprijateljskih tenkova, oklopa i utvrđenih položaja. Ugovor o nabavci dronova trebalo bi da bude zaključen u roku od 30 dana, saopštio je Pentagon.

SAD su Ukrajini do sada isporučile stotine dronova Svitchblade 300 i Phoenik Ghost. SAD su Ukrajini obećale veće dronove Svitchblade 600 pre pet meseci, ali još uvek nije jasno kada će tačno moćno oružje stići na ukrajinsko ratište. To bi trebalo da bude jasno kada ugovor bude konačno zaključen, navode američki mediji.

Svičblejd, dron kamikaza
foto: Printscreen YouTube

Prema Forbsu, postoji samo 10 dronova, pošto masovna proizvodnja u SAD još nije počela, a proizvedene su samo probne količine.

Svitchblade 600 ima prednost u odnosu na svoje prethodnike uglavnom u većem dometu, dužem trajanju leta i, pre svega, snažnijoj bojevoj glavi, koja je sposobna da probije oklop tenkova i uništi utvrđene položaje kopnenih snaga.

Za razliku od Svitchblade 300, koji može da ostane u vazduhu 15 minuta i dosegne ciljeve udaljene 10 kilometara, verzija 600 može da čeka 40 minuta i dostigne mete udaljene 40 kilometara.

Zapadni vojni analitičari smatraju da bespilotne letelice mogu pomoći Ukrajini u budućim ofanzivnim operacijama i povratiti teritoriju pod kontrolom Rusije. Ruski stručnjak za dronove Semjuel Bendet rekao je za Defens njuz da bi bespilotne letelice samoubice mogle da igraju važnu ulogu u pripremi ukrajinskog napada na Herson i Krim, jer mogu da nanesu štetu ruskoj infrastrukturi.

„Verzija 300 se može koristiti za uništavanje radara, ali kada su u pitanju oklopna vozila i ruske jedinice koje nisu na otvorenom, želite da imate Svitchblade 600“, rekao je Bredli Bouman, direktor Centra za vojnu i političku moć. u Fondu za odbranu.odbrana demokratija. „Imaju isto ime, ali su veoma različiti sistemi dizajnirani da unište različite ciljeve.

Do sada su SAD dostavile Ukrajini oružje u vrednosti od više od 10 milijardi evra, uključujući dronove, oklopna vozila, projektile, haubice i druge projektile. Ministarstvo odbrane objavilo je novu listu naoružanja u vrednosti od 775 miliona evra. Ovo je 19. pošiljka Ukrajini od avgusta 2021.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track