VISOKI ZVANIČNIK PENTAGONA: SAD neće Ukrajini isporučiti rakete ATACMS! Naša procena je da im to ne treba
Foto: Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia

naoružavanje

VISOKI ZVANIČNIK PENTAGONA: SAD neće Ukrajini isporučiti rakete ATACMS! Naša procena je da im to ne treba

Planeta -

Vašington trenutno ne isporučuje Kijevu rakete većeg dometa ATACMS jer je većina ruskih ciljeva u dometu drugog oružja, objasnio je Kolin Kal visoki zvaničnik Pentagona i zamenik američkog ministra odbrane za politiku dok je informisao medije o vojnoj pomoći koja se pruža Ukrajini.

„Naša je procena da trenutno Ukrajinci ne zahtevaju ATACMS za napad na ciljeve koji su direktno relevantni za trenutnu borbu“, rekao je on.

„Naša je odluka u ovom trenutku da bismo se trebali fokusirati na GMLRS, a ne ATACMS.

Obe vrste projektila mogu biti ispaljene lanserima američke proizvodnje M142 visoke pokretljivosti (HIMARS) i M270 raketnih sistema za više lansiranja (MLRS), koje su SAD i Velika Britanija isporučile Ukrajini.

Projektili sa višestrukim lansiranjem raketnog sistema (GMLRS) se lansiraju u salvama, manji su i imaju domet do 80 km.

Armijski taktički raketni sistem MGM-140 (ATACMS) je veći balistički projektil taktičkog nivoa koji može da putuje do 300 km.

Himars
foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ukrajina je dugo govorila da želi da municija ATACMS iz SAD gađa ruske ciljeve iza linije fronta. Jedan od objekata za koji su ukrajinski zvaničnici rekli da žele da unište je most koji povezuje Krim sa kopnenom Rusijom.

Most je najduži u Evropi i uglavnom ga koriste civilna vozila i vozovi. Kijev tvrdi da je to legitimni vojni cilj jer se može koristiti za isporuku trupa i vojnih zaliha na poluostrvo, koje Ukrajina smatra privremeno okupiranim od strane Rusije.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan ranije je izrazio zabrinutost da bi snabdevanje Ukrajine projektilima ATACMS moglo eskalirati sukob i dovesti do svetskog rata. Kal je rekao da je razlog zašto ih nije poslao bio čisto vojni i zasnovan na izveštajima koje Ukrajina dostavlja SAD.

Paketi pomoći Vašingtona su skrojeni na način koji će omogućiti ukrajinskim trupama da nastave da se bore na duge staze i da upravljaju obezbeđenim sistemima naoružanja, rekao je podsekretar. Ukrajina možda neće dobiti milijarde dolara međunarodne pomoći „za 10 godina ili 20 godina od sada“, dodao je on.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track