SKRIVENI RAT U SIRIJI: Amerikanci letećim topovnjačama napali iransku miliciju! Posao dokrajčile haubice i Apači!
Foto: Profimedia, Shutterstock

napad na bazu

SKRIVENI RAT U SIRIJI: Amerikanci letećim topovnjačama napali iransku miliciju! Posao dokrajčile haubice i Apači!

Planeta -

Dok je svet okupiran ratom u Ukrajini i onim što se tamo dešava svakdonveno i pitanjem da li će da bude Trećeg svetskog i naravno nukelarnog rata, na drugom delu sveta na Bliskom istoku, tačnije u Siriji otpočeo je jedan drugi rat.

Naime, sukobili su se američke jednice u Siriji, kojima komanduje Centralna komanda i iranske milicije podređene iranskoj revolucionarnoj garadi. Žestoki sukobi i raketiranja traju već puna tri dana, a počeli su kad je proiranska milicija lansirala dronve kamikaze na Amerikance, a ovi govorili, pa usledio novi napad, da bi amerikanci podigli po prvi put leteće topovnjače i zbrisali iransku miliciju sa zemlje uz pomoć Apača.

Sve je počelo raketnim napadom na misiji "Konko" i bazu " Grin Vilidž" na severoistoku Sirije. Da je dara prevršila meru govori i podatak da su se amerikanci toliko razbesneli da su Irance prvo napali vučnim haubicama M 777 sa preciznim projektilima Ekskalibur, a onda na iranske položaje survale su se letelće topovnjače AC-130 Spuki i na kraju ceo posao dokrajčili su borbeni helikopteri AH-64E.

Kako je saopšteno u napadu je ubijeno nekoliko iranskih visokih oficira i uništeno nekoliko višecevnih lansera raketa

" Odgovaraćemo na odgovarajući i proporcionalan način na napade na naše pripadnike“, rekao je Majkl „Erik“ Kurila, komandant američke Centralne komande.

„Nijedna grupa neće nekažnjeno udarati na naše trupe. Preduzećemo sve neophodne mere da odbranimo naš narod", rekao je on.

sokoćalo, AC-130U, avion
foto: Profimedia

AC-130H/U/J Spuki/Spektar/Avet

Ovi specijalizovani transportni avioni koji su prerađeni u leteće topovnjače u naoružanju SAD se nalaze još od Vijetnamskog rata. Dodouše prvo su to bili stari prerađeni avioni C-47, da bi kasnije preuzeli ulogu transportni avioni iz familije Herkules. Borbeno su učestovovali u svim ratovima SAD, a njihovo dejstvo zabeleženo je bilo i u BiH 1995 za vreme građanskog rata kada su u okolini Sarajeva gađali položaje VRS sa 250 granata 105 mm, 50 kalibra 40 mm i 1.000 granata kalibra 20 mm. Korišteni su dva puta u Iraku, Somaliji, Avganistanu.

SAD od 1994. raspolažu sa 21 ovakvih aviona. Stacionirani su bazi Halbart Fild na Floridi u tri skvadrona. Njima se od 2003 pridružilo još osam letelica ukupno 29.

Naoružanje ovih letelica je haubica M137A1 kalibra 105 mm, top bofors M2A1 L-60 kalbra 40 mm, dva šestocevna topa vulakan M 61 kalibra 20 mm.

Posada ima 14 članova i avion je namenjen za vatrenu podršku specijalnim snagama,

TT podaci

DIMENZIJE: dužina 29,79 m, razmah krila 40, 41 m, visina 11,66 m

MASA: PRAZAN 34.686 kg, maksimalna u poletanju 70.308 kg

Autonomija leta 5 časova.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja