OTKRIVEN SKELET NAJVEĆEG DINOSAURUSA U EVROPI! Kostur Sauropoda star oko 150 miliona godina, iskopan NETAKNUT u Portugaliji
Foto: FACULTY OF SCIENCES OF THE UNIVERSITY OF LISBON

Naučnici u šoku

OTKRIVEN SKELET NAJVEĆEG DINOSAURUSA U EVROPI! Kostur Sauropoda star oko 150 miliona godina, iskopan NETAKNUT u Portugaliji

Planeta -

Ostaci onoga što bi moglo biti najveći dinosaurus ikada otkriven u Evropi iskopavaju se u portugalskoj bašti.

Fosilizovani skelet Sauropoda otkriven je u centralnom gradu Pombal 2017. godine, kada je čovek počeo da gradi svoju kuću. Sauropodi su bili najveći od svih dinosaurusa i najveće kopnene životinje koje su ikada živele. Imali su duge vratove i repove, jeli su biljke i hodali su na četiri noge.

Paleontolozi su bili šokirani kada su uvideli da je skelet praktično netaknut.

Iako je sam skelet pronađen ranije, radovi na otkopavanju počeli su nedavno. Paleontolozi iz Portugala i Španije do sada su otkopali delove kičme i rebara vrste poznate kao brahiosaurid sauropod (braćiosaurid sauropod). Ova životinja bila je visoka 12 metara i duga 25 metara.

Skelet je pronađen u sedimentnim naslagama iz vremena Gornje jure, što znači da je star oko 150 miliona godina.

dinosaurus
foto: FACULTY OF SCIENCES OF THE UNIVERSITY OF LISBON

Međunardni tim stručnjaka analizira ostatke dinosaurusa koji pronađen u položaju u kome je verovatno uginuo.

Zbog relativno netaknutog skeleta, paleontolozi koji rade na iskopinama se nadaju da ih ima još koje tek treba da iskopaju.

„Nije uobičajeno pronaći sva rebra ovakve životinje, a kamoli u ovom položaju, zadržavajući svoj prvobitni anatomski položaj“, rekla je Elizabeta Malafija, istraživač sa Univerziteta u Lisabonu.

Kurir.rs/BCC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track