RASTE STRAH OD RADIJACIJE! NOVE MEĐUSOBNE OPTUŽBE: Rusija i Ukrajina krive jedna drugu za raketiranje nuklearke Zaporožje
Foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

rat u ukrajini

RASTE STRAH OD RADIJACIJE! NOVE MEĐUSOBNE OPTUŽBE: Rusija i Ukrajina krive jedna drugu za raketiranje nuklearke Zaporožje

Planeta -

Rusija i Ukrajina ponovo se danas međusobno optužuju za raketiranje nuklearne elektrane Zaporožje u poslednja 24 sata.

Rusko ministarstvo odbrane u subotu je optužilo ukrajinske vojne snage da su triput u poslednja 24 sata granatirale kompleks nuklearne elektrane Zaporožje.

Rojters nije uspeo da proveri ove informacije na terenu.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je da je Rusija granatirala kompleks nuklearne elektrane Zaporožje koja je pod kontrolom Rusije.

Operater Energoatom napisao je danas popodne preko Telegrama da rusko bombardovanje i skladištenje oružja na toj lokaciji predstavljaju ''ozbiljan rizik“ za elektranu u Zaporožju, prenosi Dejli mejl.

-Tokom proteklog dana ruska vojska je više puta granatirala to mesto. Šteta se trenutno istražuje, napisali su.

Zaporožje
Zaporožjefoto: EPA / Sergei Supinsky

-Usled periodičnog granatiranja oštećena je infrastruktura stanice, postoji opasnost od curenja vodonika i prskanja radioaktivnih materija, a i opasnost od požara je velika, dodaju.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za granatiranje te lokacije, što je podstaklo strahove od nuklearne katastrofe.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u petak da je svet za dlaku izbegao radijacijsku katastrofu jer je dovod struje ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja bio satima prekinut zbog ruskog granatiranja u tom području, što je Moskva opovrgla.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja