U SUKOBIMA U GLAVNOM GRADU LIBIJE NAJMANJE 13 POGINULIH: U političkom obračunu ranjeno je oko 95 osoba, 64 porodice evakuisane
Foto: AP Yousef Murad

Eskalacija napetosti

U SUKOBIMA U GLAVNOM GRADU LIBIJE NAJMANJE 13 POGINULIH: U političkom obračunu ranjeno je oko 95 osoba, 64 porodice evakuisane

Planeta -

U sukobima koji su danas izbili u glavnom gradu Libije između snaga koje podržavaju dve rivalske administracije poginulo je najmanje 13 civila, što signalizira povratak nasilnim rešavanjem političkih nesuglasica.

U političkom obračunu ranjeno je oko 95 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Dodaje se da su 64 porodice evakuisane iz područja oko borbi.

Eskalacija napetosti preti da razbije relativni mir koji je Libija uživala veći deo poslednje dve godine. Država bogata naftom uronila je u haos nakon pobune koju je podržao NATO u kojoj je svrgnut i ubijen dugogodišnji lider Moamer Gadafi 2011.

Među dvojicom poginulih bio je i Mustafa Baraka, komičar poznat po svojim video snimcima na društvenim mrežama koji ismevaju policiju i korupciju.

Baraka je preminuo pošto je pogodjen u grudi, rekao je portparol hitne službe Malek Merset.

Još jedan civil je takođe poginuo od pucnja, rekao je portparol, dodajući da bi broj poginulih mogao biti veći jer hitne službe nisu mogle da dođu do mnogih područja zbog sukoba.

Merset je rekao da je mnogo civila ranjeno u sukobima koji su izbili tokom noći i koji su još traju.

On je rekao da službe hitne pomoći i dalje pokušavaju da evakuišu ranjene i civile zarobljene u borbama.

Opštinsko veće Tripolija okrivilo je vladajuću političku klasu za pogoršanje situacije u prestonici i pozvalo međunarodnu zajednicu da "zaštiti civile u Libiji".

Misija UN-a u Libiji saopštila je da je "duboko zabrinuta" zbog borbi koje su uključivale "neselektivno srednje i teško granatiranje naselja naseljenih civilima" u Tripoliju.

Misija je pozvala na hitan prekid vatre i na sve strane u Libiji da se "uzdrže od upotrebe bilo kakvog oblika govora mržnje i podsticanja na nasilje".

U sukobima su se sukobile snage Revolucionarne brigade Tripolija, koju je predvodio Hajtam Tadžuri, protiv snaga koje su u savezu sa Abdel-Ganijem al Kiklijem.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja