POVERLJIVI DOKUMENTI NATO PAKTA TVRDE: Rusija počela s povlačenjem borbenih aviona nakon serije napada na Krimu!
Foto: Shutterstock, Profimedia

DEFANZIVA

POVERLJIVI DOKUMENTI NATO PAKTA TVRDE: Rusija počela s povlačenjem borbenih aviona nakon serije napada na Krimu!

Planeta -

U poverljivom dokumentu NATO navodi se da je ruski predsednik Putin naredio da se u dubinu teritorije prebace letelice "su 35S" i "mig 31BM" glosa Rusija je Krim anektirala posle referenduma 2014. Ruski predsednik Vladimir Putin doneo je odluku da se svi borbeni avioni povuku s Krima u dubinu ruske teritorije nakon serije napada na ruske baze na ovom ukrajinskom poluostrvu, koje je Rusija anektirala posle referenduma 2014.

U poverljivom dokumentu NATO navodi se da su ruske vojne baze na Krimu u poslednje tri nedelje čak u tri navrata bile meta napada, koje su najverovatnije izvršile ukrajinske specijalne jedinice.

Krim, mapa Krima
foto: Shutterstock

Podrška trupama

U dokumentu od 22. avgusta se tvrdi da je Rusija već premestila 10 najboljih borbenih aviona - šest tipa "su 35" i četiri tipa "mig 31BM" iz baza na poluostrvu u vazduhoplovne baze koje se nalaze unutar ruske teritorije. Očekuje se da u narednim danima Krim napuste i preostali borbeni ruski avioni i budu sklonjeni na sigurnije mesto. Podseća se i da je u prvom od ukupno tri ukrajinska napada na Krim uništeno najmanje devet ruskih borbenih aviona. Zanimljivo je da ukrajinska strana odbija zvanično da preuzme odgovornost za izvođenje napada na ruske baze na Krimu, iako se spekuliše da su napadi posledica akcija ukrajinskih specijalaca.

Kako prenosi Biznis insajder, meta napada bili su štab ruske Crnomorske flote u Sevastopolju (napad izvršen dronom), vazduhoplovna baza Saki, kada je uništeno devet letelica i skladište municije nedaleko od mesta Džhankoj. Letelice s Krima prebačene su u dva ruska regiona - Kuščevska i Marinovka. - Povlačenje aviona s Krima dovešće do toga da će ruske trupe teže koristiti borbene avione u daljim operacijama u Ukrajini - navodi se u izveštaju. - Aerodrom "Belbek", koji se nalazi nedaleko od Sevastopolja, glavni je ruski aerodrom, odakle se pruža podrška ruskim trupama na jugoistoku Ukrajine i u Crnom moru - navodi se u izveštaju NATO.

Suhoj 35, Su-35, ruski avion
foto: Shutterstock

Na ovom aerodromu se trenutno nalaze 32 ruska borbena aviona. Uglavnom se radi o letelicama tipa "su 27", kao i nekoliko letelica tipa "su 35S" i "mig 32BM". Rusija je znatno povećala broj projektila tipa zemlja-vazduh raspoređenih na Krimu kako bi se suprotstavila sve češćim napadima Ukrajinaca koji se vrše pomoću bespilotnih letelica i dronova, koje Kijev dobija u okviru vojne pomoći od zapadnih zemalja, pre svih SAD.

Psihološki efekat

- Napadi na Krimu su pokazali ranjivost ruskih trupa i kapacitet Ukrajinaca da izvrše udare duboko iza neprijateljskih linija. Te akcije su uticale na rusku logističku podršku, ali što je mnogo važnije, imale su psihološki efekat na rusko rukovodstvo - naveo je jedan zapadni zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman.

Napadi su primorali Crnomorsku flotu da zauzme odbrambeni položaj i omeli sposobnost Rusije da pokrene uspešan amfibijski napad na Odesu na ukrajinskoj obali, kojim bi Ukrajina ostala bez pristupa Crnom moru.

Kurir.rs/A.Petrović

Posetiće nuklearnu elektranu

Tim UN na putu za Zaporožje

Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), potvrdio je da je na putu ka ukrajinskoj nuklearnoj elektrani u Zaporožju, gde se strahuje da bi moglo da dođe do velike katastrofe.

- Došao je dan, misija IAEA je na putu ka Zaporožju. Moramo da zaštitimo bezbednost Ukrajine i najveće elektrane u Evropi - napisao je Grosi na Tviteru.

On je dodao da će misija stići na lice mesta "kasnije ove nedelje". Šef IAEA je objavio i fotografiju sa timom od deset ljudi. Centralu u Zaporožju, gde se nalazi šest od 15 ukrajinskih reaktora, zauzele su ruske trupe početkom marta, ubrzo nakon pokretanja invazije 24. februara.

Kijev i Moskva se međusobno optužuju za granatiranje okoline kompleksa i ugrožavanje lokacije.

Obećanje predsednika

Oslobodićemo Donbas!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je u obraćanju naciji da će ceo Donbas biti oslobođen. Radi se regionu na istoku Ukrajine koji čine Lugansk i Donjeck, dva regiona koja se od 2014. bore za nezavisnost i koji su trenutno u većem delu pod kontrolom ruskih snaga. - Nismo zaboravili, niti ćemo zaboraviti nijedan od naših gradova, niti naše ljude. Donbas je skoro uništen, ali Ukrajina će se vratiti, život će se vratiti - rekao je Zelenski.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track